ГоловнаСвіт

NYT повідомила про відмову Трампа від рішення відновити роботу "секретних в'язниць" ЦРУ

Указ про закриття секретних в'язниць в 2009 році підписав президент Барак Обама.

NYT повідомила про відмову Трампа від рішення відновити роботу "секретних в'язниць" ЦРУ
Архив

Адміністрація президента США Дональда Трампа відмовиться від програми за відновлення секретних в'язниць ЦРУ - місць за межами США для утримання підозрюваних у тероризмі.

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на чиновників адміністрації, ознайомлених зі ситуацією.

За їхніми словами, від такої ініціативи вирішено було відмовитися після того, як стався витік чернетки документа в публічний простір. Своє невдоволення їм висловили представники обох партій в Конгресі. У четвер, 2 лютого, документ узгоджувався з Радою з національної безпеки США і в ньому були відсутні пункти про відродження секретних в'язниць ЦРУ.

У документі при цьому містяться пункти про розширення використання в'язниці Гуантанамо, зокрема, про переведення туди нових затриманих за підозрою в тероризмі. Кроки щодо закриття цієї в'язниці робилися попередньою адміністрацією президента США Барака Обами.

У кінці січня низка американських видань повідомила про плани Трампа за відродження секретних в'язниць ЦРУ. У розпорядженні ЗМІ опинилася чернетка указу президента. У ньому говорилося також про скасування рішення Обами про закриття в'язниці Гуантанамо і про перегляд його заборони на використання «жорстких методів допиту» ув'язнених.

Секретні в'язниці ЦРУ існували в 2000-х роках. У 2006 році їхнє існування офіційно визнав тодішній президент США Джордж Буш-молодший. За його словами, там містилися особливо небезпечні злочинці, підозрювані в тероризмі. Указ про закриття в'язниць в 2009 році підписав президент Барак Обама. За інформацією ЗМІ та правозахисних організацій, вони розташовувалися в Польщі, Литві, Румунії, Афганістані.

Як повідомлялося в січні, з в'язниці в Гуантанамо відпустили останнього росіянина.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram