ГоловнаСвіт

Румунія скасувала амністію корупціонерів після протестів

Країною прокотилися найбільші мітинги з часів падіння комуністичного режиму.

Румунія скасувала амністію корупціонерів після протестів
Фото: EPA/UPG

Уряд Румунії в неділю скасував своє рішення, яке звільняло від кримінальної відповідальності чиновників за корупцію зі збитком менш ніж 200 тис. леїв (47,5 тис. доларів).

Як зазначає

BBC, румунський кабмін зробив це після заяви прем'єра Соріна Гріндяну, який сказав, що не бажає, щоб румунське суспільство було розколоте. Перед екстреною нарадою, на якій було прийнято рішення скасувати амністію, Гріндяну заявив, що "почув і побачив безліч думок", включаючи "голос вулиці".

Десятки тисяч жителів Румунії проводили щоденні акції проти указу, після введення якого засуджені посадові особи змогли б вийти з в'язниці. Ці акції протесту в Румунії стали найбільшими з часу падіння комуністичного режиму в 1989 році.

Указ мав набути чинності 10 лютого.

Він міг би захистити десятки політичних діячів, яких звинувачують у корупції. До амністованих міг потрапити голова владної Соціал-демократичної партії Румунії Лівіу Драгня, засуджений умовно у справі про корупцію зі збитком 24 тис. євро, а також медіа-магнат Дан Войкулеску, який отримав 10 років за відмивання грошей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram