ГоловнаСвіт

В ООН розповіли про причини недофінансування гумдопомоги для України

На думку представника ООН, світові ЗМІ приділяють більше уваги конфліктам в інших регіонах світу, що також вплинуло на виділення Україні міжнародних грантів.

В ООН розповіли про причини недофінансування гумдопомоги для України
ООН
Фото: radio.pl.ua

Україна змушена конкурувати за надання гуманітарної допомоги з іншими країнами, які страждають від військових дій.

Про це повідомив координатор систем ООН в Україні Ніл Вокер в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

За його словами, плани гуманітарного реагування ООН для України на 2015 і 2016 роки передбачали залучення близько $300 млн на рік, однак залучити вдалося лише $200 і $100 млн відповідно. За його словами, недофінансування програм пов'язано з жорсткою глобальною конкуренцією за гуманітарну допомогу і зі зменшенням масштабу бойових дій на Донбасі.

"І в 2015-му, і в 2016-му році ми закликали світове співтовариство і донорів виділити для України близько $300 млн. Отримали - $200 млн і $100 млн відповідно. Чому так сталося? В першу чергу потрібно розуміти, що за фінансування гуманітарної допомоги в світі дуже жорстка конкуренція. Це, загалом, зрозуміло, зважаючи на потреби інших країн - Сирії, Іраку, Ємену, Афганістану, і так далі", - зазначив Вокер.

Він вказав, що якщо протягом 2015 року бойові дії на сході України активно велися, то в кінці року характер бойових дій змінився, і обстріли зосередилися уздовж вузької лінії розмежування.

"Крім того, є великі відмінності між кризою в Україні та інших країнах. Наприклад, в Україні немає таборів для біженців, де люди жили б в жахливих умовах. Переважну більшість ВПО так чи інакше взяли місцеві громади на території України. Потрібно дивитися і на позитивні сторони. Для мене одна з найсильніших - це солідарність українського суспільства, зокрема в підтримці ВПО", - зазначив він.

На думку представника ООН, світові ЗМІ врешті-решт почали приділяти більше уваги конфліктам в інших регіонах світу, що також вплинуло на виділення Україні міжнародних грантів.

"Немає в Україні і міжрасових, етнічних, і релігійних відмінностей, як в інших країнах. Тому міжнародні новинні агентства, ТВ-канали, такі як CNN, шукають новини в інших місцях. Саме тому в 2016 році забезпечення гуманітарних потреб в Україні було навіть не таким, як в 2015-му. У зв'язку з цим наші дії спрямовані на посилення комунікації в Брюсселі, Нью-Йорку, Вашингтоні, Женеві, щоб люди більше знали про те, що відбувається в Україні, щоб отримати для неї додаткову підтримку", - додав Вокер.

Нагадаємо, що в лютому 2016 року ООН попросила у донорів майже $300 млн для Донбасу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram