ГоловнаСвіт

Понад 100 тисяч людей вийшли на антиурядові протести в Бухаресті

Напередодні уряд Румунії затвердив зміни в кримінальному кодексі і постанову про амністію в'язнів.

Понад 100 тисяч людей вийшли на вулиці столиці Румунії Бухареста на антиурядові протести, пов'язані зі змінами в кримінальному кодексі і постановою про амністію в'язнів.

Про це повідомляє РИА Новости з посиланням на місцеві ЗМІ.

Як передає румунське агентство agerpres.ro, в пікетах біля будівлі уряду в Бухаресті беруть участь понад 100 тисяч осіб. Маніфестанти скандують "Злодії!", "Відставка!", "Ні амністії".

Великі протести проходять і в інших містах країни: Клуж-Напоці, Галаці, Яссах, Сибіу, Тімішоарі, Бакеу й інших містах країни, де, як повідомляє портал digi24.ro, загалом на вулиці вийшли 140 тисяч осіб.

Місцеві ЗМІ зазначають, що це найбільші протестні акції в Румунії за останні 25 років. Громадяни Румунії побоюються, що в результаті ухвалення урядом нових поправок на волю вийдуть покарані корумповані політики, а також кілька небезпечних злочинців.

Для забезпечення громадського порядку перед будівлею уряду вишикувалися кордони поліції. Повідомляють, що рух на деяких вулиці столиці ускладнено.

Перша хвиля таких протестів пройшла по всій Румунії 22 січня. Загальна кількість демонстрантів тоді не перевищувала 20 тисяч. Через тиждень на вулиці різних міст вийшли близько 100 тисяч громадян Румунії.

Напередодні ввечері уряд Румунії затвердив постанови про помилування і про внесення змін до кримінального законодавства. У ніч з вівторка на середу документи вже опублікували в Офіційному моніторі Румунії, повідомляє Укрінформ.

Відповідно до однієї з постанов, державного чиновника не можна притягнути до кримінальної відповідальності, якщо заподіяний ним збиток не перевищує суму в 50 тисяч євро.

Відповідно до іншої постанови, під помилування підпадають в'язні, засуджені до 5 років тюремного ув'язнення (але не більше), вагітні жінки, жінки, у яких вдома залишилися неповнолітні діти. Буде знято також судимість із засуджених до умовних термінів ув'язнення.

Президент Румунії Клаус Йоханніс назвав затвердження цих документів "днем жалоби для румунської правової держави", підкресливши, що "зміни в кримінальне законодавство не вносять по ночах".

Більшість учасників акцій протесту переконані, що урядовими постановами в Румунії фактично узаконюють корупцію і хабарництво.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram