ГоловнаСвіт

"Найближчими роками можуть змінитися лідери політики глобалізму у світі", - віце-президент Інституту Горшеніна

На частку Китаю припадає понад 12% світового експорту і не менш як 10% імпорту.

"Найближчими роками можуть змінитися лідери політики глобалізму у світі", - віце-президент Інституту Горшеніна
Вице-президент Института Горшенина Виктор Соколов
Фото: Макс Левин

В умовах ізоляціоністських тенденції, що посилюються, у політиці тих країн, які традиційно, протягом останніх десятиліть вважалися архітекторами цієї світової глобальної економіки, роль лідера може взяти на себе Китай. Про це в коментарі LB.ua заявив віце-президент Інституту Горшеніна Віктор Соколов.

«США, традиційний лідер процесів глобалізації, переходять до політики ізоляціонізму і захисту внутрішніх ринків. Зокрема, новий президент США Дональд Трамп оголосив про вихід країни з Тихоокеанського партнерства і просуває політику, спрямовану на повернення в країну виробничих потужностей. Таким чином, Дональд Трамп не тільки реалізує свої обіцянки щодо створення нових робочих місць, а й намагається отримати невластивий для президента США вплив на великі корпорації і національний бізнес загалом. Ця політика дозволить йому виступати арбітром на ринку злиттів та поглинань і втручатися у внутрішні справи великих американських компаній», - упевнений Віктор Соколов.

За його словами, рішення Великобританії про вихід з Європейського союзу також стало прагненням захистити свою економіку від надмірного зовнішнього впливу. Польща, яка раніше активно залучала глобальний капітал у країну, сьогодні також проводить протекціоністську політику реіндустріалізації та обмеження впливу транснаціональних корпорацій на економіку країни.

«Ізоляціоністська політика може стати домінуючою також у ряді інших країн Європейського союзу, в яких 2017-2018 року пройдуть вибори, і в яких до влади можуть прийти консервативні політики, що відкрито виступають проти цінностей глобалізму. Насамперед ідеться про Францію, Нідерланди, частково Німеччину та Австрію, - наголошує експерт Інституту Горшеніна. - В умовах ізоляціоністських тенденції, що посилюються,  в політиці тих країн, які традиційно, протягом останніх десятиліть вважалися архітекторами цієї світової глобальної економіки, лідируючу роль може взяти на себе Китай, про що керівництво цієї країни вже заявило публічно. Символічно, що делегації США, Франції, Німеччини та Канади на останньому світовому економічному форумі в Давосі були більш ніж скромними. При цьому головною дійовою особою форуму став Генеральний секретар Компартії Китаю Сі Цзіньпінь. Більш прямо про бачення Китаєм своєї ролі в майбутньому світі заявив колишній генерал-майор китайської армії, відомий китайський публіцист і коментатор Луо Юань. Він сказав: «У вас  «Америка перш за все», у нас - «суспільство спільної долі для людства». У вас «закрита країна» - у нас «один пояс, один шлях», маючи на увазі китайську програму нового «Шовкового шляху».

На думку Віктора Соколова, Китай активно готується приймати у травні міжнародну конференцію, присвячену ініціативі «Один пояс, один шлях», де у Пекіна буде можливість продемонструвати свою роль нового лідера в питаннях глобалізації. Також слід зауважити, що деякі країни Тихоокеанського партнерства вже заявили про можливість залучення Китаю до цього пакту після відходу з нього Сполучених Штатів.

«Китай також заявив, що буде продовжувати виконувати свої зобов'язання за угодами в питаннях кліматичних змін, у той же час як Трамп заявив про те, що буде їх ігнорувати, - говорить експерт Інституту Горшеніна. - Китай накопичив найбільші у світі валютні резерви, а економіка країни стала другою у світі, поступаючись лише США. Сьогодні, за даними МВФ, на частку Китаю припадає понад 12% світового експорту і не менш як 10% імпорту. КНР, будучи одним з головних вигодонабувачів глобалізації світової економіки в останні два десятиліття, готується до нової ролі - суб'єкта, який буде головним промоутером ідей глобалізації в сучасному світі».  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram