ГоловнаСвіт

У Німеччині "шпигунів" Фірташа визнали винними в корупції в особливо великих розмірах

Судовий процес назвали одним з найгучніших корупційних скандалів.

У Німеччині "шпигунів" Фірташа визнали винними в корупції в особливо великих розмірах
Фото: Макс Левин

Екс-комісара земельної поліції і "детектива", послугами яких користувався, зокрема, і український бізнесмен Дмитро Фірташ, у Німеччині визнали винними в корупції в особливо великих розмірах. Судовий процес назвали одним з найгучніших корупційних скандалів Німеччини.

"У п'ятницю, 27 січня, Земельний суд у північнонімецькому місті Шверін виніс вирок у справі колишнього головного комісара кримінальної поліції землі Мекленбург-Передня Померанія Хайнца-Петера Гандорфа і екс-агента спецслужби НДР "штазі" Христини (Ніни) Вілкенін. Колишнього держслужбовця засудили до трьох років ув'язнення за отримання хабарів в особливо великих розмірах, розкриття службових таємниць і ухилення від сплати податків; Вілкенін, яка називає себе "приватним детективом", доведеться провести у в'язниці два роки і десять місяців", - інформує DW з посиланням на прес-службу суду.

Згідно з повідомленням, протягом семи років Дмитро Фірташ отримував від обох різного роду службову інформацію. Сподіваючись уникнути екстрадиції в США, олігарх, за даними прокуратури Шверіна, звернувся до послуг Вілкенін. Вона, зі свого боку, дала доручення тодішньому комісару зв'язатися з американськими правоохоронними органами і спецслужбами і отримати внутрішню інформацію у справі олігарха.

Незважаючи на те, що операція врешті-решт провалилася, жінка, за даними звинувачення, заплатила спільникові за роботу 26 тис. євро. Всього у зв'язку з випадком Фірташа, як заявляли представники прокуратури в суді, Вілкенін отримала близько 420 тис. євро. Водночас сама вона визнала в суді, що особисто отримала близько 110 тис. євро за роботу, пов'язану зі справою олігарха.

Всього за виконання різних доручень колишній комісар, за даними слідства, за час спільництва отримав від екс-агента близько 270 тис. євро. Якби замовлення Фірташа було виконане, за роботу Вілкенін могла б отримати від бізнесмена до 750 тис. євро, заявила на суді сторона обвинувачення.

Терміни ув'язнення засуджених під час перебігу процесу були суттєво скорочені через те, що обидва визнали свою провину. Спочатку їм загрожувало до десяти років ув'язнення. Останньою вимогою звинувачення були три роки і два місяці ув'язнення для екс-комісара і три роки - для екс-агента.

Втім, проти самого Фірташа в Німеччині кримінальної справи досі не порушили.

Нагадаємо, в США Фірташа звинувачують у тому, що він з допомогою хабарів на загальну суму 18,5 мільйонів доларів хотів отримати дозволи на видобуток титану в Індії. Олігарху загрожує до 50 років ув'язнення і конфіскація всіх активів. Навесні 2015 року в суді першої інстанції Фірташ отримав перемогу, його адвокати добилися відмови у видачі олігарха США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram