ГоловнаСвіт

В Ірані стратили 10 в'язнів-сунітів

Правозахисники стверджують, що сунітів засудили до смерті на підставі свідчень, отриманих під тортурами.

В Ірані стратили 10 в'язнів-сунітів
Фото: http://www.federalpost.ru

Влада Ірану стратила 10 в'язнів-сунітів, незважаючи на протести правозахисників.

Про це пише The Guardian.

"Багато хто з них, якщо не всі, пройшли несправедливий суд і були засуджені до смерті на підставі свідчень, отриманих під тортурами", - заявили в розташованій у Норвегії організації Iran Human Rights.

Серед страчених був 28-річний курд Шахрам Ахмаді, якого засудили за "богоборство" через його імовірне членство в радикальній ісламістській організації. 2009 року його заарештували в місті Сенендедж, процес над ним тривав кілька хвилин, через що в Amnesty International визнали його приголомшливо несправедливим.

Від влади Ірану не надходило заяв про страчених в'язнів - лише в середу, 3 серпня, міністерство розвідки і національної безпеки повідомило, що влада виконала смертні вироки для радикальних ісламістів з угруповання "Монотеїзм і джихад", які нібито планували набрати собі нових рекрутів із лав громадян країни.

17 травня, згідно з повідомленням одного з іранських інформагентств, суддя пообіцяв в'язню, що його повісять, але в разі невинності він одразу потрапить у рай.

Нагадаємо, 2 січня повідомляли, що в Саудівській Аравії виконано смертний вирок 47 особам, засудженим за сприяння тероризму. Серед страчених був шиїтський проповідник Німра аль-Німра, учасник масових протестів проти Ер-Ріяда, які відбулися 2011 року на сході королівства, де шиїти здавна нарікали на дискримінацію. Страта проповідника спровокувала різке засудження Ірану. Представники влади цієї країни заявили, що подія стане початком краху режиму, що утискав народи.

У Тегерані страта шиїтського шейха спричинила заворушення: натовп протестувальників у ніч на 3 січня увірвався в посольство Саудівської Аравії. Демонстранти почали ламати меблі і спробували влаштувати пожежу, але поліція відтіснила їх.

4 січня Саудівська Аравія розірвала дипвідносини з Іраном.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram