ГоловнаСвіт

Виконавці терактів у Брюсселі і Парижі отримали допомоги на €50 тис. від влади Бельгії

За даними ЗМІ, головний підозрюваний в організації терактів у Парижі безпідставно отримав €21 тис. допомоги

Виконавці терактів у Брюсселі і Парижі отримали допомоги на €50 тис. від влади Бельгії
Салах Абдеслам, главный подозреваемый в организации нападения на Париж 13 ноября
Фото: Пресс-служба полиции Бельгии

Імовірні виконавці терактів у Брюселі і Парижі отримували соціальну допомогу від влади Бельгії.

Про це пише The Wall Street Journal.

За відомостями видання, мова йде щонайменше про п'ятьох терористів. В цілому їм виплатили понад €50 тис. Салах Абдеслам, головний підозрюваний в організації нападу на французьку столицю отримав €21 тис., хоча за законом не мав права на цю фінансову підтримку. Востаннє йому видали допомогу за три тижні до терактів.

Як заявив директор департаменту фінансової розвідки Бельгії Філіп де Костер, прямих доказів того, що бойовики витрачали отримані гроші на підготовку атак, немає. Однак допомога давали їм можливість безпечно жити, таким чином, соцпідтримка стала для терористів непрямою допомогою у їхній злочинній діяльності.

Чиновники, зайняті розслідуванням, підрахували, що на організацію терактів в Парижі нападники витратили близько €30 тис., підготовка атак на Брюссель коштувала близько €3 тис.

Де Костер підкреслив, що нові факти виявили слабкі місця в системі соціального забезпечення, тому необхідно поліпшити її. Це може потребувати змін на законодавчому рівні.

13 листопада 2015 року у кількох районах Парижа було здійснено серію скоординованих нападів, зокрема в одному з кафе і в концертному залі "Батаклан". У результаті загинули 130 осіб, ще понад 350 постраждали.

Також низку терактів було здійснено 22 березня у Брюсселі, зокрема, в аеропорту "Завентем" і на станції метро "Маальбек". Жертвами стали 35 осіб, понад 300 отримали поранення.

Відповідальність за те, що трапилося в обох містах, взяло на себе терористичне угруповання "Ісламська держава".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram