ГоловнаСвіт

Турецький суд заочно заарештував опозиціонера Ґюлена

Анкара поки що не відправила у США офіційний запит про екстрадицію проповідника.

Турецький суд заочно заарештував опозиціонера Ґюлена
Фетхуллах Гюлен
Фото: EPA/UPG

Турецький суд видав офіційний ордер на арешт проповідника Фетхуллаха Ґюлена, який живе у США і якого звинувачують у причетності до організації спроби військового перевороту.

Про це повідомляє Associated Press з посиланням на дані агентства "Анадолу".

Уряд Туреччини заявляє, що саме Ґюлен був ідейним натхненником невдалого державного перевороту 15 липня. Під час заколоту військових загинули, за останніми даними, 238 осіб.

Турецькі чиновники неодноразово заявляли, що США повинні екстрадувати проповідника, однак, як уточнює AP, поки що Анкара не відправила офіційного запиту. Заочний арешт може стати першим кроком у підготовці формального звернення до Вашингтону з приводу видачі Ґюлена. Сам колишній імам відкидає свою причетність до путчу.

Як нагадує AP, після невдалого перевороту були звільнені або відсторонені від роботи близько 70 тис. осіб: серед них лікарі, військові, викладачі, журналісти. Ще близько 18 тис. осіб заарештували або затримали. Більшість із них - військові.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у четвер заявив, що має намір повністю позбавити доходів компанії, які пов'язані з Фетхуллахом Ґюленом.

"Вони (прихильники Ґюлена - ред.) сильні в бізнес-сфері. Ми втнемо всі ділові зв'язки, позбавимо компанії доходів і не маємо наміру виявляти до кого-небудь із них співчуття", - сказав він, виступаючи перед керівниками турецьких торгових палат і бірж. Ердоган також пообіцяв, що чистки у військових відомствах триватимуть.

Турецька влада також звернулися до країн, у яких існують школи, фонди та благодійні організації. Анкара наполягає, що в цих об'єднаннях можуть проповідувати вчення Ґюлена і закликати до переворотів уже в цих державах.

Як повідомляли раніше в четвер, влада Туреччини анулювала понад 74 тис. закордонних паспортів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram