ГоловнаСвіт

Голова МЗС Туреччини назвав Австрію "столицею радикального расизму"

Напруження у відносинах між Австрією і Туреччиною зростає.

Голова МЗС Туреччини назвав Австрію "столицею радикального расизму"
Мевлют Чавушоглу
Фото: EPA/UPG

Голова МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу назвав Австрію "столицею радикального расизму".

Про це турецький міністр заявив в інтерв'ю телеканалу TGRT Haber, повідомляє агентство Рейтер.

"Австрійському канцлеру слід спершу поглянути на власну країну. Расизм - це один з їхніх трендів, який загрожує правам людини і цінностям, а Австрія сьогодні є столицею радикального расизму", - заявив Чавушоглу.

Різке висловлювання голови турецького зовнішньополітичного відомства пролунало після того, як федеральний канцлер Австрії Кристіан Керн передбачив швидке закінчення переговорів про вступ Туреччини в Євросоюз. "Потрібно дивитися правді у вічі: переговори про вступ зараз не більш ніж фікція. Європі потрібен новий шлях", - заявив він. На думку голови австрійського уряду, серйозною перешкодою в цьому питанні є не тільки останні політичні події в Туреччині, а й неприйнятна для Європи економічна нерівність у республіці.

Канцлер Австрії негайно відреагував на заяви Чавушоглу, закликавши Анкару пом'якшити свої слова і дії.

Напруження у відносинах між Австрією і Туреччиною зросла минулого місяця. Наприклад, 21 липня Відень викликав посла Туреччини "на килим" з вимогою пояснити причетність Анкари до демонстрацій на підтримку турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана в Австрії.

Після спроби військового перевороту, що стався в Туреччині 15 липня, влада країни почала масштабну чистку армії, силових відомств, освітніх установ і органів державної влади. Сукупно відсторонено від посад, затримано або перебувають під слідством близько 60 тисяч військових, поліцейських, суддів, чиновників і викладачів. Крім того, в Анкарі задумалися про відновлення практики страти. Керівники кількох європейських країн вважають ці дії Анкари надмірними.

Нагадаємо, раніше Юнкер заявив, що Туреччина поки що не може стати членом ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram