ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У співробітників Бібліотеки української літератури в Москві провели обшуки (оновлено)

Адвокат вважає, що слідство гарячково намагається не допустити розвалу справи.

У співробітників Бібліотеки української літератури в Москві провели обшуки (оновлено)
Фото: lenta.ru

У квартирі двох співробітниць Бібліотеки української літератури в Москві, зокрема в доньки директорки установи, відбуваються обшуки.

Обшуки проходять у Ганни Павленко і Тетяни Мунтян, які мають статус свідків у кримінальній справі проти директора Бібліотеки Наталії Шаріної, розповів адвокат Іван Павлов.

Слідчі прийшли в їхні помешкання близько 6:20 за київським часом. Адвокат уточнив, що Анна Павленко - донька Наталії Шаріної. При цьому досі невідомо, хто проводить обшуки і з якою метою, зазначив він.

Як вважає Іван Павлов, це може бути жестом відчаю.

"Такі дії типові в ситуації, коли звинуваченням не вистачає матеріалу і слідчі намагаються знайти хоч що-небудь, щоб підкріпити свої позиції", - сказав Павлов виданню"Медиазона".

Оновлення. Представник московського управління Слідчого комітету Росії повідомила "Интерфаксу", що обшуки нібито пов'язані з порушенням трудового законодавства.

"Сьогодні в рамках кримінальної справи проведено обшук в осіб, які займали різні посади в Бібліотеці української літератури, при цьому практично не виконували покладених на них трудовим договором обов'язків і постійно були відсутні на робочих місцях, проте заробітну плату отримували щомісяця", - сказала Юлія Іванова.

Зараз обшук завершено.

Директорку Бібліотеки української літератури в Москві Наталію Шаріну затримали 28 жовтня після обшуків у бібліотеці. 30 жовтня суд помістив її під домашній арешт.

Проти Шаріної порушили кримінальну справу за статтею 282 КК (розпалювання національної ненависті і ворожнечі). За версією слідства, у 2011-2015 роках Шаріна поширювала серед відвідувачів бібліотеки книги Дмитра Корчинського, визнані екстремістськими.

При цьому завідувач відділом українознавства, культурно-масових і медійних програм бібліотеки Віталій Крикуненко сказав, що книги підкинули. На них, зокрема, не було бібліотечної печатки, зазначив він.

16 листопада російський правозахисний центр "Меморіал" визнав Шаріну політв'язнем. Її слід негайно звільнити з-під домашнього арешту, а її кримінальну справу - закрити, заявили правозахисники.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram