ГоловнаСвіт

Правозахисники визнали директорку української бібліотеки в Москві політв'язнем

Центр "Меморіал" вимагає відпустити Наталію Шаріну з-під арешту

Правозахисники визнали директорку української бібліотеки в Москві політв'язнем
Наталья Шарина
Фото: og.ru

Правозахисний центр "Меморіал" вважає директорку московської "Бібліотеки української літератури" Наталію Шаріну, яка перебуває під домашнім арештом, політв'язнем.

Про це йдеться у заяві на офіційному сайті організації.

Правозахисники зазначають, що порушення кримінальної справи проти Шаріної відбулося на тлі антиукраїнської кампанії, яка триває з весни 2014 року в російських ЗМІ й у висловлюваннях офіційних осіб РФ.

"Одна з частин цієї кампанії - порушення кримінальних справ проти громадян, які публічно висловлюють позицію про те, що відбувається в Україні, відмінну від офіційної, або якимось чином пов'язаних з Україною. На наш погляд, саме у світлі антиукраїнської кампанії і слід розглядати справу Шаріної", - йдеться в повідомленні.

"Меморіал" зазначає, що кримінальне переслідування директорки бібліотеки за те, що в бібліотечних фондах є видання, визнані екстремістськими, - нова практика репресій, якої раніше не практикували. Правозахисники підкреслюють, що ст. 282 КК РФ передбачає покарання за "умисні дії, спрямовані на збурення ненависті чи ворожнечі, а також на приниження гідності людини або групи осіб", що у випадку Шаріної важко уявити навіть теоретично.

Крім того, вона й інші співробітники бібліотеки стверджують, що вилучені книги не мали бібліотечної печатки, не були пронумеровані і, ймовірно, їх підкинули для отримання приводу до порушення кримінальної справи.

"Правозахисний центр "Меморіал" вважає, що Наталію Шаріну слід негайно звільнити з-під домашнього арешту, а її кримінальну справу - закрити", - наголошують правозахисники.

Нагадаємо, 28 жовтня в Бібліотеці української літератури провели обшук, а потім її директора Шаріну затримали. За інформацією Слідчого комітету РФ, стосовно неї було порушено кримінальну справу за статтею 282 КК РФ (розпалювання національної ненависті і ворожнечі).

Серед книг, які знайшли слідчі, були видання Дмитра Корчинського, які в Росії вважають екстремістськими і заборонені до використання. Крім того, повідомляли про вилучення книг про Степана Бандеру та журналу "Барвінок", де знайшли червоно-чорний прапор. За даними агентства "Интерфакс", з бібліотеки вилучено близько 200 книг і матеріалів.

Бібліотека української літератури - спадкоємиця Центральної української бібліотеки Москви, що існувала з 1918-го по 1938 рік. У 1949 році частину фонду бібліотеки передали в бібліотеку Львівського університету. Бібліотека відкрилася у 1989 році, і у 1994 році їй повернули понад тисячу книг, свого часу відправлених до Львова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram