ГоловнаСвіт

У Вірменії опубліковано результати референдуму про перехід до парламентської республіки

"За" проголосували 63% виборців.

У Вірменії опубліковано результати референдуму про перехід до парламентської республіки
Фото: news.am

ЦВК Вірменії на позачерговому засіданні 13 грудня підбила підсумки референдуму з конституційних реформ, який відбувся 6 грудня, повідомляють "Новини Вірменії".

За офіційними даними, в голосуванні взяли участь 50,74% громадян, які мають право голосу. За ухвалення реформ висловилися 63,37%, проти - 32,36%. Недійсними визнано 53 435 бюлетенів. У референдумі взяли участь 1 млн 337 тис. 670 громадян із 2 млн 566 тис. 998 осіб, які мають право голосу.

Як відомо, 6 грудня у Вірменії відбувся референдум з приводу конституційних реформ. Більшість електорату схвалила перехід до парламентської форми правління і заміну мажоритарних виборів пропорційними. За законами Вірменії, винесене на референдум питання вважають ухваленим, якщо за нього висловилися більш ніж 50% учасників голосування. При цьому на дільниці має прийти не менш ніж чверть зареєстрованих виборців.

Нагадаємо, в жовтні парламент Вірменії схвалив проект конституційних реформ, який передбачає перехід від президентської до парламентської системи правління. Референдум був ініційований владною Республіканською партією.

Прихильники реформи переконані, що вона допоможе стабілізувати політичну ситуацію в країні. Опозиція виступає проти поправок, оскільки бачить їхню головну мету в тому, щоб дозволити нинішньому президентові Сержу Саргсяну залишитися при владі як прем'єрові після 2018 року, коли мине його другий президентський термін.

19 червня 2015 року у Вірменії почалися вуличні протести. Кілька тисяч людей перекрили в Єревані проспект Баграмяна, де розташована резиденція президента країни Сержа Саргсяна. Мешканці столиці протестували проти того, що державна комісія з регулювання суспільних послуг Вірменії вирішила підвищити ціну за кіловат електроенергії в країні на 6,93 драма.

Через декілька днів прем'єр Вірменії оголосив підвищення тарифів вимушеним. А із 1 серпня у Вірменії, незважаючи на протести, підвищили тарифи на електроенергію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram