ГоловнаСвіт

У Варшаві багатотисячний мітинг проводять біля палацу президента

У столиці Польщі - марш польських громадських організацій та опозиційних партій під назвою "Громадяни для демократії"

У Варшаві багатотисячний мітинг проводять біля палацу президента
Марш в Польше собрал 50 тыс человек
Фото: "Укринформ"

Польський "Комітет захисту демократії" (KOD) організував акцію проти ситуації, яка склалася навколо вибору нових суддів Конституційного суду Республіки Польща, повідомляє "Укрінформ" з Варшави.

"Хочемо висловити свій громадянський протест, показуючи владним політикам, що поважаючи демократію і результати демократичних виборів, вимагаємо поваги до закону", - заявив ініціатор KOD Матеуш Кійовський. Він підкреслив, що владна партія "Право і Справедливість" (PiS) і президент, який також є вихідцем з цієї партії, не може "диктувати іншим свій спосіб життя і мислення".

У марші, який оголошено позапартійним і відбувається під польськими національними прапорами та прапорами ЄС, беруть участь близько 50 тис. поляків. У тому числі лідери та політики більшості опозиційних партій - "Громадянської платформи", Польської селянської партії і партії "Сучасна".

Демонстрація почалася біля Конституційного суду і пройшла центральними вулицями міста повз президентський палац до Замкової площі. Протестувальники скандували гасла "Президенте, порушуєш закон", "Анджей Дуда, віддай владу", "Тут не Будапешт, а Варшава" (натяк на порушення демократичних прав в Угорщині - "Укрінформ").

Водночас, у неділю відбудеться маніфестація прихильників партії влади і президента Дуди, які захищатимуть рішення влади щодо Конституційного суду.

Нагадаємо, президент Польщі Анджей Дуда в листопаді не прийняв присягу у п'ятьох суддів Конституційного суду, яких обрав сейм попередньої каденції з частковим порушенням законодавства. Фракція PiS після перемоги у парламентських виборах у Польщі під протести опозиції внесла зміни до закону про Конституційний суд, що дало можливість вибрати інших суддів. Законність цього рішення також викликала багато питань у польському експертному середовищі і протести опозиції.

Конституційний суд РП 3 грудня ухвалив, що обрання у попередньому Сеймі трьох із п'ятьох суддів було законним, і зобов'язав уряд опублікувати це рішення в урядовому віснику, чого наразі не зробили. Лідер PiS Ярослав Качинський вважає, що маршал Сейму повинен звернутися до Конституційного суду, щоб цей орган скасував своє рішення від 3 грудня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram