ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Лавров: Росія не воюватиме з Туреччиною через збитий Су-24

Голова МЗС РФ заявив, що Москва переосмислить відносини з Анкарою

Лавров: Росія не воюватиме з Туреччиною через збитий Су-24
Сергей Лавров
Фото: telegraf.by

Росія не має наміру воювати з Туреччиною через атаку на російський Су-24.

Про це заявив голова МЗС РФ Сергій Лавров, інформує "Интерфакс".

"Воювати з Туреччиною ми не збираємося, ставлення до турецького народу не змінилося, у нас виникають питання до дій нинішнього турецького керівництва", - сказав Лавров на прес-конференції в середу.

Водночас Росія не може залишити без відповіді дії турецьких військових, і Москва переосмислить відносини з Анкарою, зазначив міністр.

"Щодо нинішньої стадії наших відносин, тих угод, які ми укладали з турецьким урядом, який зараз в Анкарі працює, як сказав президент, ми будемо серйозно переоцінювати і переосмислювати все те, що зараз відбувається в наших відносинах під кутом того нападу, який було здійснено на наш літак", - сказав Лавров.

При цьому Росія не має наміру перешкоджати співробітництву російських і турецьких компаній.

"Звісно, ми не хочемо штучно створювати ні для турецьких виробників та експортерів, які, звичайно, не несуть жодної відповідальності за те, що сталося, не хочемо створювати зайвих проблем для наших громадян, для наших компаній, які з турецькою стороною взаємодіють", - додав міністр.

Тим часом, як повідомляє ТАСС, прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що російська влада ретельно проаналізує російсько-турецькі проекти, в тому числі спорудження на території Туреччини атомної електростанції "Аккую".

Разом з тим представник Кремля зазначив, що наразі не береться судити про перспективи спільних проектів з Туреччиною. Він також додав, що з урахуванням нинішньої ситуації всі спільні проекти буде глибоко проаналізовано.

Проект будівництва АЕС вартістю приблизно у $22 млрд реалізує держкорпорація "Росатом". Це найбільша угода в портфелі російської компанії.

Відносини між двома країнами загострилися після того, як 24 листопада російський бомбардувальник Су-24 збила пара турецьких винищувачів F-16. Російський президент Володимир Путін, коментуючи інцидент, назвав його "ударом у спину від поплічників терористів" і оголосив Туреччину поплічником ІДІЛ. Він також заявив, що знищення бомбардувальника матиме серйозні наслідки для відносин між Москвою та Анкарою.

Ще до цього інциденту, на початку жовтня, президент Туреччини Таїп Ердоган попереджав, що його країна може переглянути питання закупівлі російського газу через загострення відносин із Москвою. Приводом для такої заяви стали повідомлення турецького Генштабу про порушення повітряного простору республіки російською авіацією. Тоді ж Ердоган не виключив можливості відмови від будівництва АЕС "Аккую" за російським проектом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram