ГоловнаСвіт

Держдума закликала Туреччину повернути собор Святої Софії в Стамбулі християнам

Російські депутати очікують від Анкари "дружнього кроку".

Держдума закликала Туреччину повернути собор Святої Софії в Стамбулі християнам
Собор Святой Софии
Фото: Wikipedia

Координатор міжфракційної депутатської групи Держдуми Росії з питань захисту християнських цінностей Сергій Гаврилов заявив, що депутати Держдуми підтримали ідею повернути Православній церкві собор Святої Софії в Стамбулі як дружній крок після інциденту з російським Су-24.

Про це повідомляє "РИА Новости".

Гаврилов зазначив, що російсько-турецькі відносини "переживають випробування на міцність". Тому, за його словами, Росія "чекає від турецької сторони дружнього кроку - повернення Собору Константинопольської Софії християнській церкві".

"Цей крок допоміг би Туреччині й ісламу продемонструвати, що добра воля вища від політики. Необхідно повернути християнам Святу Софію", - заявив Гаврилов.

Він також розповів, що російська сторона готова матеріально брати участь у поверненні храму і залучити до його відновлення кращих реставраторів і вчених.

Офіційно собор Святої Софії має назву "Музей Айя-Софія". Собор був побудований в період з 324 по 337 рік у Константинополі. Після захоплення османами був перетворений на мечеть. А з 1935 року - у музей. Собор входить до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Відносини між Росією і Туреччиною загострилися після того, як 24 листопада російський бомбардувальник Су-24 було збито парою турецьких винищувачів F-16. Пілот літака загинув. Президент РФ Володимир Путін оголосив Туреччину спільником ІДІЛ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram