ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Санкт-Петербурзі скасували російсько-турецький саміт

Генштаб ЗС Туреччини поширив аудіозапис, на якому зафіксовано попередження Су-24

У Санкт-Петербурзі скасували російсько-турецький саміт
Российский Су-24
Фото: twitter.com/HaberturkTV

Російсько-турецький саміт, який планували провести у Санкт-Петербурзі в середині грудня, вирішили скасувати після того, як турецькі військові збили російський бомбардувальник Су-24.

Про це пише "Коммерсант" з посиланням на близьке до Кремля джерело.

Літак збили 24 листопада. Туреччина каже, що він перетнув повітряний простір країни, а також, що екіпажу зробили кілька попереджень. Так, генштаб збройних сил Туреччини поширив у ЗМІ аудіозапис, на якому зафіксовано попередження російському літаку про порушення кордону країни, повідомляє турецьке інформаційне агентство Anadolu.

У записі англійською мовою невідомий звертається до "неупізнаного повітряного судна". "Це турецькі ВПС, каже черговий. Ви наближаєтеся до турецького повітряного простору, негайно змініть курс на південь", - каже військовий.

Попередження повторюються десять разів. У кожному повідомляється про місцезнаходження літака відносно кордону. Імовірно, у запису чути голос диспетчера командного центру ВПС Туреччини в місті Діярбакир.

З наближенням до турецького кордону інтенсивність повідомлень зростає, уточнює Anadolu.

Крім того, генштаб ЗС Туреччини заявив про готовність до обміну інформацією про збитий Су-24.

Росія стверджує, що Су-24 не перетинав турецький кордон і знаходився в повітряному просторі Сирії.

У результаті падіння Су-24 загинув пілот. Штурмана Костянтина Мурахтіна вдалося врятувати, він стверджує, що літак не порушував кордонів турецького повітряного простору. Також загинув контрактник морської піхоти Росії. Після катастрофи Су-24 він разом з іншими бійцями вирушив на пошуково-рятувальні роботи у вертольоті Мі-8. Вертоліт підбили в Сирії, він здійснив аварійну посадку. Решті екіпажу вдалося врятуватися.

Згодом Росія пообіцяла не вступати у військовий конфлікт із Туреччиною, але і пообіцяла серйозні наслідки для відносин між країнами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram