ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Москві помер російський правозахисник Гліб Якунін

Священик помер після поїздки у США

У Москві помер російський правозахисник Гліб Якунін
Фото: Новая газета

У Москві на 81-му році життя після важкої хвороби помер колишній депутат Деждуми Росії, правозахисник, священик Гліб Якунін.

Про це повідомив агентство ТАСС голова руху "За права людини" Лев Пономарьов. "Отець Гліб помер сьогодні після важкої хвороби. Правозахисне співтовариство сумує", - сказав він.

Яе повідомляє "Слон", 21 грудня Якуніна ушпиталили у важкому стані після поїздки в США. Останнім часом він періодично непритомнів.

Гліб Якунін народився в Москві 4 березня 1934 року. Він закінчив Іркутський сільськогосподарський інститут, за освітою - біолог. Навчався у Московській духовній семінарії, у серпні 1962 року висвячений у сан священика в Нікольський храм Зарайська, але у травні 1966 році йому заборонили священнослужіння "надалі до каяття".

У 1960-1970-ті роки був активним учасником правозахисного руху, а на початку 1990-х років зайнявся політичною діяльністю, ставши співголовою руху "Демократична Росія". У 1990 році обраний народним депутатом РРФСР, став заступником голови Комітету Верховної Ради РФ з питань свободи совісті.

У 1993 році Російська православна церква наклала заборону на участь священиків у виборах до органів представницької і виконавчої влади. Однак Гліб Якунін цьому рішенню не підкорився. Його обрали депутатом Держдуми Росії першого скликання і позбавили сану священика. У 1997 році за непокору священновладдю відлучений від Російської православної церкви.

У свій час його прийняли в юрисдикцію УПЦ Київського патріархату, а потім перейшов у Російську істинно-православну (катакомбну) церкву.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram