ГоловнаСвіт

Через будівництво міжокеанського каналу в Нікарагуа спалахнули заворушення

Нікарагуанці бояться позбутися своїх будинків

Через будівництво міжокеанського каналу в Нікарагуа спалахнули заворушення
Акция протеста в Никарагуа
Фото: EPA/UPG

Щонайменше 21 людина постраждала в Нікарагуа внаслідок сутичок між поліцією і противниками будівництва судноплавного каналу, який з'єднає Атлантичний і Тихий океани.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Сутичка сталася на шосе поблизу Ель-Тулі за 260 кілометрів від столиці - Манагуа. За словами генерального директора національної поліції Амінти Гранеро (Aminta Granera), після того як протестувальники пригрозили підпалом автоцистерни з пальним, поліцейським довелося розігнати 300 осіб.

Вона уточнила, що протестувальники атакували поліцейських, використовуючи вогнепальну зброю, мачете, камені і палиці. У відповідь поліція застосувала гумові кулі і сльозогінний газ. 33 осіб затримали.

За даними правоохоронних органів, у сутичках постраждали 15 поліцейських і шість цивільних осіб. Організатори  повідомляють про 40 поранених демонстрантів. При цьому вони стверджують, що демонстрація була мирною. Протестувальники побоюються, що їхні будинки під час будівництва каналу можуть опинитися під загрозою.

У понеділок, 22 грудня, почалося будівництво Нікарагуанського каналу, який з'єднає Атлантичний і Тихий океани. Водний шлях, який будує китайська компанія HKND Group, має стати альтернативою Панамському каналу. Вартість будівництва становитиме близько $50 млрд. Загальна довжина споруди - близько 278 кілометрів, глибина - 26-30 метрів, ширина - 230-530 метрів. За рік через канал планується пропускати понад 5 тисяч суден. Початок експлуатації магістралі заплановано на 2019 рік, а завершення будівництва - на 2029-й.

За даними Світового банку, Нікарагуа знаходиться на передостанньому в Америці місці, перед Гаїті, за рівнем національного доходу на душу населення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram