ГоловнаСвіт

Китайський університет заборонив студентам святкувати католицьке Різдво

Влада Китаю вирішила боротися з "одержимістю" молоді західними святами

Китайський університет заборонив студентам святкувати католицьке Різдво

Керівництво Північно-Західного університету Китаю (місто Сіань, провінція Шеньсі) заборонило студентам відзначати католицьке Різдво.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на місцеві ЗМІ.

На території ВНЗ були розвішані транспаранти, які закликають: "Прагніть стати видатними синами і дочками Китаю, виступимо проти сентиментальних свят Заходу" і "Чиніть опір розширенню західної культури".

За даними агентства, керівництво університету назвало Різдво "кітчевим" іноземним святом, яке не відповідає традиціям країни, і замість цього змусило студентів дивитися пропагандистські фільми. За словами одного зі студентів, учням пригрозили покаранням, якщо вони не з'являться на обов'язковий тригодинний показ пропагандистських фільмів, включаючи фільм про Конфуція, і викладачі перешкоджали спробам покинути такі сеанси.

У мікроблозі парткому університету з'явилося таке повідомлення: "Останніми роками все більше і більше китайців приділяють увагу західним свят. На їхню думку, Захід більш розвинений, ніж Китай, і тому західні свята більш вишукані, ніж наші, що вони модні, на відміну від традиційних китайських, які вже вийшли з моди".

Партком закликав "не раболіпствувати перед іноземцями", поважати китайські традиції і китайські свята, такі як "Свято весни" - Новий рік за місячним календарем.

Популярність католицького Різдва в Китаї останніми роками набирає популярності, зокрема в міських районах, де освічена молодь дарує одне одному подарунки і прикрашає будинки в західному стилі. Як зазначає Рейтер, такі дії провокують невдоволення консервативної владної Комуністичної партії.

Раніше цього року місто Веньчжоу в багатій східній провінції КНР Чжецзян заборонило всі різдвяні заходи у школах і дитячих садках, зазначає "Сіньхуа". При цьому очікують, що урядові інспектори будуть контролювати процес виконання цих вимог, які, згідно із заявою влади, спрямовані на боротьбу з "одержимістю" китайців західними святами.

Різдво Христове в католицькій християнській традиції святкують 25 грудня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram