ГоловнаСвіт

Клімкін розкритикував ОБСЄ за неефективну роботу

Голова МЗС запропонував ОБСЄ змінити принципи функціонування

Голова МЗС України Павло Клімкін вважає, що Організація з питань безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) може зникнути, якщо не змінить принципів своєї роботи.

Про це він заявив, виступаючи на засіданні Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ у Базелі.

Клімкін нагадав міністрам, що 5 грудня - двадцята річниця підписання Будапештського меморандуму. У підписаному 1994 року Будапештському меморандумі США, Великобританія і Росія зобов'язалися поважати незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України у відповідь на підписання Києвом договору про нерозповсюдження ядерної зброї. "Цього року цей документ знищив один із його підписантів - Росія. Така сама доля загрожує Гельсінському заключному акту (визначає непорушність кордонів у Європі, - Ред.)", - сказав він.

"Російська агресія проти України, яка спричинила незаконне захоплення й анексію Автономної Республіки Крим і міста Севастополь, а також ескалація на сході України, не тільки порушили територіальну цілісність і суверенітет України, а й підірвали, і будуть підривати надалі, безпеку в Європі, - заявив Клімкін. - Наслідки цієї агресії величезні і добре відомі: серйозні порушення прав людини на Кримському півострові, переслідування на політичному й етнічному підґрунті, повсякденним явищем стає порушення закону і численні смерті на Донбасі".

Міністр також заявив, що протягом року Україна використала різні опції, запропоновані ОБСЄ, щоб вирішити кризу, і висловив подяку спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ в Україні. Разом з тим, за словами Клімкіна, ОБСЄ може зникнути, якщо не змінить принципу свого функціонування. Кошти, які ОБСЄ використовує для подолання кризи, - дуже обмежені, додав він.

"Це означає, що організація повинна вживати рішучіших заходів, щоби знайти ефективну відповідь на нинішні та майбутні проблеми. Інакше ОБСЄ ризикує канути в Лету як організація, що не відповідає викликам часу", - підкреслив він.

За словами Клімкіна, необхідно змінити ОБСЄ так, щоб організація могла ефективно відповідати на виклики сучасності, досягати відчутного і конкретного прогресу. Зокрема міністр запропонував відновити довіру, для чого, на його думку, необхідно відновити дотримання фундаментальних принципів ОБСЄ, що означає завершення незаконної окупації Криму і Севастополя. Крім того, за словами міністра, необхідна нова угода про мирне вирішення кризи, заснована на повазі до міжнародно визнаних кордонів України, а також на посиленні ролі ОБСЄ та інструментів із запобігання конфліктам. Також міністр заявив про необхідність об'єднання зусиль країн Європи в протидії пропаганді і про необхідність звільнити українців, які залишаються незаконно ув'язненими в Росії: Надію Савченко, Олега Сенцова та інших. Крім того, міністр закликав зміцнити механізми ОБСЄ в захисті прав людини.

Клімкін також нагадав, що "консенсусні рішення завжди відігравали важливу роль в ОБСЄ, проте вони не повинні бути перешкодою ефективним діям у кризовій ситуації". У зв'язку із цим міністр вирішив представити Раді міністрів закордонних справ ОБСЄ документ під назвою "Декларація щодо України". "Я привіз його не з метою досягти консенсусу, оскільки я добре знаю, що він неможливий в ОБСЄ зараз. Але хочу висловити наше бачення того, яку мову ми хочемо використовувати в документах ОБСЄ - чітку мову для захисту чітких зобов'язань".

Нагадаємо, раніше повідомляли, що Клімкін 4-5 грудня очолить делегацію України на засіданні ОБСЄ

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram