ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

США і РФ домовилися обмінюватися розвідданими про "Ісламську державу"

За словами Керрі, на боці ісламістів борються до 500 російських громадян

США і РФ домовилися обмінюватися розвідданими про "Ісламську державу"
Керри, Лавров
Фото: EPA/UPG

Держсекретар США Джон Керрі і голова МЗС РФ Сергій Лавров 15 жовтня домовилися обмінюватися розвідданими про терористичне угруповання "Ісламська держава".

Про це повідомляє агентство Рейтер.

За словами Керрі, який виступив перед журналістами в Парижі після обговорення ситуації в Україні, на Москві і Вашингтоні лежить "велика відповідальність", яка полягає в тому, щоб знайти можливості для співпраці з глобальних питань, незважаючи на наявні розбіжності.

Держсекретар США зазначив, що обидві країни "визнають необхідність знищити і здобути остаточну перемогу над ІД". "Жодна порядна країна за всіма визначеннями не може підтримати жахи, які коїть ІД, і жодна цивілізована країна не повинна ухилятися від своєї відповідальності, щоб стати і бути частиною зусиль із викорінення цієї хвороби", - заявив Керрі.

Він також наголосив, що США і Росія домовилися "інтенсифікувати співробітництво розвідувальних служб на тему ІД та інших проблем тероризму в регіоні". При цьому Керрі зазначив, що Москва вивчить питання, чи може вона зробити більше, щоб допомогти з озброєнням і навчанням збройних сил Іраку.

Разом із тим, зазначає агентство, Керрі не казав, чи приєднається Росія до міжнародної коаліції боротьби з "Ісламською державою". Раніше Москва чітко дала зрозуміти, що підозрює Вашингтон у намірі скинути її союзника, президента Сирії Башара Асада, і наполягала на тому, щоб американські повітряні удари були узгоджені з Дамаском і отримали схвалення ООН.

Також зазначають, що США і РФ стурбовані участю своїх громадян у боротьбі на боці терористичного угруповання в Іраку та Сирії, зокрема загрозою, яку вони становлять внутрішній безпеці цих країн. За словами Керрі, на боці ІД можуть боротися до 500 громадян Росії, зокрема з Північного Кавказу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram