ГоловнаСвіт

ЄС попросив Сербію утриматися від експорту продуктів в РФ

Путін запропонував Сербії "посісти гідне місце" на російському ринку продуктів

ЄС попросив Сербію утриматися від експорту продуктів в РФ
Фото: ianp.com.ua

Євросоюз просить Сербію утриматися від заміщення європейської аграрної продукції на російському ринку.

Про це, як інформує ТАСС, заявила представник зовнішньополітичної служби ЄС Майя Косьянчич, коментуючи пропозицію президента РФ Володимира Путіна Сербії "посісти гідне місце" на російському ринку.

"Рада ЄС офіційно попросила у липні треті країни утримуватися від заміщення європейської аграрної продукції на російському ринку. Наша позиція не змінилася. Ми просимо треті країни, зокрема і Сербію, про це", - сказала Косьянчич.

Напередодні під час свого візиту в Белград Володимир Путін заявив, що втрати сільгоспвиробників країн Європи від відповідних санкцій з боку Росії вимірюються мільярдами євро. "Нам би дуже не хотілося продовжувати цю практику, але наразі вона існує, для таких країн, як Сербія, настає сприятливий момент - посісти гідне місце на нашому ринку", - заявив президент РФ.

У зв'язку з цим, зауважив Путін, "ми готові проінвестувати розвиток сербського аграрного сектору разом із російськими виробниками і тими виробниками з країн Європи, які хотіли б працювати у Сербії, щоб поставляти свою продукцію на російський ринок". Він також підкреслив, що у Росії добрі відносини з багатьма великими європейськими компаніями, і є можливості для спільної роботи.

Президент РФ також зазначив, що обсяги поставок сільськогосподарської продукції з Сербії в РФ можуть збільшитися з нинішніх $150 до $500 млн на рік.

Раніше сербський прем'єр Олександр Вучич заявив, що Белград хоче залучити російських інвесторів насамперед у сфері переробки сільгосппродукції. Він зауважив, що на сьогодні 502 сербським підприємствам направлено офіційні пропозиції про приватизацію.

Нагадаємо, 7 серпня Росія ввела заборону на поставки низки товарів з країн ЄС, США, Австралії, Канади та Норвегії. Обмеження діятимуть протягом року. 20 серпня список поповнився живою рибою. Водночас з нього прибрали мальків лосося і форелі, безлактозне молоко і молочну продукцію, насіннєву картоплю, цукрову кукурудзу, горох, БАДи та вітаміни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram