ГоловнаСвіт

Пекін використовує смартфони, щоб стежити за протестувальниками в Гонконгу

Фахівці стверджують, що Пекін користується дуже просунутим програмним забезпеченням

Пекін використовує смартфони, щоб стежити за протестувальниками в Гонконгу
Акция Occupy Central в Гонконге
Фото: EPA/UPG

Влада КНР використовує програми-трояни для смартфонів, щоб стежити за учасниками протестного руху Occupy Central у Гонконгу.

Про це 2 жовтня пише Associated Press з посиланням на експертів американської фірми Lacoon Mobile Security, що спеціалізується на технологіях безпеки мобільного зв'язку.

За словами експертів, програми замасковано під інструменти, встановлювані самими активістами. Після завантаження вони надають стороннім людям доступ до телефонної адресної книги, журналів викликів та іншої інформації.

Компанія виявила дві аналогічні програми: одна націлена на телефони, керовані операційною системою Apple Inc.'s iOS, інша призначена для апаратів, що використовують Google Inc.'s Android.

Фахівці стверджують, що це дуже просунуте програмне забезпечення і за його застосуванням повинна стояти держава.

У компанії Lacoon заявляють, що троян Xsser mRAT - це "фундаментальне зрушення" в технологіях, який дозволив перейти від заподіяння збитку традиційним комп'ютерним системам до ураження мобільних пристроїв.

Нагадаємо, акція Occupy Central триває в Гонконгу з минулої суботи, 27 вересня. Мітингувальники блокують бізнес-центр міста, а також намагалися прорватися в урядовий комплекс. Десятки людей затримано, декілька осіб отримали легкі поранення. Влада КНР звинувачує активістів у порушенні порядку. Протестувальники стверджують, що силовики надмірно застосовують силу.

Гонконг, колишня британська колонія, повернули КНР 1997 року, він став особливим адміністративним районом КНР. Студенти та активісти Occupy Central вимагають провести 2017 року прямі вільні вибори голови місцевої адміністрації, якого раніше призначала підконтрольна пекінській владі колегія вибірників.

У серпні влада Китаю ухвалила рішення, що всі кандидати на виборах 2017 року спочатку має схвалити урядовий комітет. Протестувальники вважають, що це суперечить демократії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram