ГоловнаСвіт

Путін зажадав від ЄС переглянути УА з Україною (оновлено)

РФ пригрозила "заходами у відповідь" у разі реалізації економічної частини УА з Україною

Путін зажадав від ЄС переглянути УА з Україною (оновлено)
Путин
Фото: EPA/UPG

Глава Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу отримав лист від президента РФ Володимира Путіна про наслідки підписання Угоди про асоціацію України з ЄС.

Про це в п'ятницю, 26 вересня, повідомляє Bloomberg.

За даними видання, Баррозу ще не вирішив, як відповісти на лист.

Раніше Financial Times повідомила, що Володимир Путін у листі до Баррозу зажадав переглянути економічну частину Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Він пригрозив, що РФ вживе "негайних і відповідних заходів", якщо Київ спробує реалізувати Угоду.

За даними видання, лист відправлено 17 вересня. За день до того, 16 вересня, парламенти України та ЄС ратифікували УА.

Згідно з вимогою Путіна, відстрочку в реалізації економічної частини Угоди мають використати для "створення команд парламентарів", щоб внести в документ значні зміни.

"Ми, як і раніше, вважаємо, що тільки системні коригування Угоди про асоціацію, які враховують повний спектр ризиків для російсько-українських економічних зв'язків і всієї російської економіки, що виникають з реалізацією угоди, дозволять (нам) зберегти чинні торговельні та економічні відносини між Російською Федерацією і Україною", - йдеться в листі.

Помічник президента Юрій Ушаков підтвердив "Интерфаксу", що Путін надсилав "лідерам низки країн, у тому числі України і керівництву Єврокомісії листи, в яких викладалася наша позиція про можливі наслідки підписаної і ратифікованої Угоди про асоціацію України з ЄС".

У ЄС, однак, на лист Путіна відреагували відмовою. Так, прес-секретар Єврокомісії Пія Аренкільде Хансен заявила на брифінгу в Брюсселі: "Він (Баррозу - ред.) вирішить, як краще відповісти на питання, яке президент вже мав можливість обговорити з президентом Путіним 15 вересня по телефону".

При цьому вона зазначила, що Угода про асоціацію є двостороннім документом, тому його перегляд може запропонувати тільки одна зі сторін-учасниць, і здійснити за згодою другої сторони.

"Ми не шукаємо жодних змін в угоді. Щодо України - вона вільна і суверенна в своїх інтересах у питаннях міжнародних відносин", - підкреслила Хансен.

Раніше, 12 вересня, Україна і ЄС відклали зону вільної торгівлі на рік - з 1 листопада на 31 грудня 2015 року, щоб вгамувати стурбованість Росії. До того часу ЄС в односторонньому порядку надаватиме Україні преференції, передбачені документом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram