ГоловнаСвіт

Зростання цін на продукти в Росії прискориться майже вдвічі

В інших групах товарів і послуг зростання цін буде нижчим, ніж очікувалося раніше

Зростання цін на продукти в Росії прискориться майже вдвічі
Архивное фото
Фото: susanin.udm.ru

Міністерство економічного розвитку Росії підвищило оцінку зростання цін на продовольчі товари в РФ у 2014 році до 12-13%.

Про це йдеться в опублікованому міністерством прогнозі соціально-економічного розвитку країни до 2017 року. Раніше прогноз становив 7,2-7,4%.

Мінекономрозвитку зазначає, що сировинний і продовольчий імпорт, який потрапив під санкції, був, як правило, дешевшим за вітчизняну сировину. Це стримувало зростання цін на продукцію російських сільгоспвиробників і переробників.

Вітчизняне виробництво також менш рентабельне. Частка сировини у витратах м'ясної і молочної промисловості складає від 70% до 85%.

Водночас Мінекономрозвитку прогнозує, що в інших групах товарів і послуг зростання цін буде нижчим, ніж очікувалося раніше, тому прискорення інфляції виявиться не настільки сильним.

При цьому відомство очікує збільшення обсягів виробництва серед вітчизняних виробників у новому сільськогосподарському 2015-2016 році на тлі ослаблення конкуренції імпорту. Зрештою зростання продовольчих цін має сповільнитися.

Нагадаємо, 7 серпня Росія, відповідаючи на санкції Заходу, ввела власні обмеження, заборонивши поставки яловичини, свинини, фруктів, птиці, сирів і молока з країн ЄС, США, Австралії, Канади та Норвегії. Обмеження вводяться строком на один рік. Ембарго на продукти не стосується дитячого харчування. 20 серпня список поповнила жива риба. Водночас з нього прибрали мальків лосося і форелі, безлактозне молоко і молочну продукцію, насіннєву картоплю, цукрову кукурудзу, горох, БАДи та вітаміни.

Напередодні у Мінфіні Росії оцінили збиток від санкцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram