ГоловнаСвіт

Туреччина запідозрила США і Британію у шпигунстві

Турецьке МЗС викликало "на килим" повіреного у справах США

Туреччина запідозрила США і Британію у шпигунстві
Булент Аринч
Фото: EPA/UPG

Американського повіреного у справах в понеділок, 1 вересня, викликали в МЗС Туреччини у справі про шпигунство.

Про це заявив заступник прем'єр-міністра Туреччини Булент Арінчем, інформує агентство Рейтер

За його словами, Анкара мусила піти на такий крок через відомості, опубліковані в неділю в німецькому журналі Der Spiegel. Арінчем пояснив, що, "оскільки в статті згадано США, від їхнього представника вимагають роз'яснень".

За даними Der Spiegel, який посилається на документи, передані у ЗМІ Едвардом Сноуденом, Агентство національної безпеки (АНБ) США і Центр урядового зв'язку Великобританії активно шпигували за Туреччиною. Зі статті також випливає, що американська розвідка одночасно вела і розвідувальну діяльність проти Анкари, і надавала їй допомогу в боротьбі з курдськими бойовиками.

Стаття в Der Spiegel вийшла лише через кілька тижнів після публікації в тому самому виданні відомостей про те, що німецька розвідка BND шпигує за Туреччиною з 2009 року. Тоді Анкара викликала "на килим" посла ФРН через скандал зі стеженням, заявивши, що опубліковані відомості ставлять під загрозу німецько-турецьке співробітництво з питань безпеки, а шпигунство "абсолютно неприйнятне" серед друзів і союзників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram