ГоловнаСвіт

Туреччина викликала "на килим" посла ФРН через скандал зі стеженням

Німеччина випадково прослуховувала розмови держсекретарів США

Туреччина викликала "на килим" посла ФРН через скандал зі стеженням
Фото: segodnya.ua

Офіційна Анкара викликала "на килим" посла ФРН після того, як німецьке видання Der Spiegel опублікувало інформацію, згідно з якою Німеччина роками стежить за Туреччиною, своїм партнером по НАТО.

Про це 18 серпня повідомляє агентство Рейтер.

За даними німецького видання, у списку країн для ведення стеження, який оновлюється урядом ФРН кожні чотири роки, Туреччина значиться з 2009 року.

У МЗС Туреччини інформацію Der Spiegel назвали "абсолютно неприйнятною" у разі, якщо вона підтвердиться.

"Очікується, що німецька влада пред'явить офіційне і задовільне пояснення за заявами, про які повідомили німецькі ЗМІ, і негайно припинить таку діяльність, якщо ці повідомлення підтвердяться", - йдеться в заяві турецького МЗС.

Між тим, представник німецького уряду Крістіане Віртц не підтвердила інформацію про те, що розвідка ФРН протягом багатьох років стежить за Туреччиною, повідомляє РИА Новости.

Німеччина є найбільшим торговельним партнером Туреччини в Євросоюзі. Крім того, у ФРН живуть близько трьох мільйонів турків. Однак у дипломатичних відносинах між країнами періодично відбувається ескалація, а консерватори Меркель скептично ставляться до членства Туреччини в ЄС.

Минулої суботи журнал Der Spiege також повідомив, що німецька розвідка BND не менш як однин раз прослухала телефонні переговори держсекретаря США Джона Керрі. З посиланням на свої джерела видання пояснило, що ці випадки було зафіксовано в 2013 році: розвідники зафіксували розмову, яку Керрі вів по супутниковому зв'язку. Правда, за даними джерел, дзвінок було перехоплено випадково разом з іншими комунікаціями по мережі BND, встановленій на Близькому Сході.

Роком раніше по цій же мережі було перехоплено телефонну розмову тодішнього держсекретаря США Хілларі Клінтон з колишнім генсеком ООН Кофі Аннаном. Як пише Deutsche Welle, це теж вийшло випадково, оскільки Клінтон вела розмову на тих же частотах, що й передбачувані терористи, за якими велося стеження.

Коли з'ясувалося, що сталася помилка, відповідний підрозділ BND негайно поінформував начальство, яке після нагальної перевірки розпорядилося знищити запис розмови Клінтон. За іронією долі, це було, однак, доручено співробітнику BND, якого нещодавно заарештували як ймовірного подвійного агента американської розвідки.

У липні 2014 року в Німеччині було викрито відразу двох шпигунів, які, ймовірно, співпрацювали з американськими спецслужбами. Один з них працював у зовнішній німецькій розвідці BND, а другий - в оборонному відомстві ФРН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram