ГоловнаСвіт

Фігуранти "болотної справи" отримали від умовного до 3,5 років колонії

Після винесення вироку у будівлі суду заарештували кількох протестувальників

Фігуранти "болотної справи" отримали від умовного до 3,5 років колонії
архив
Фото: EPA/UPG

Замоскворецький суд Москви виніс вирок підсудним у "болотній справі". Олександра Гаскарова, Олександра Марголіна та Іллю Гущина засудили до позбавлення волі на строк від 2,5 до 3,5 років. Олена Кохтарєва отримала три роки і три місяці позбавлення волі умовно, з випробувальним терміном на три роки.

Суд визнав усіх підсудних винними, зазначивши, що стосовно кожного підсудного проведено медичну психолого-психіатричну експертизу, яка довела, що всі вони були в здоровому стані і усвідомлювали характер своїх дій.

Як пом'якшувальні обставини суд врахував визнання провини Оленою Кохтаревою, що стало підставою для умовного терміну, а також наявність дітей у Олександра Марголіна і часткове визнання провини Іллею Гущиним, який отримав термін нижче за найнижчу межу, передбачену частиною 2 статті 212 КК РФ "Участь в масових заворушеннях", яка передбачає від трьох до восьми років позбавлення волі.

Під час оголошення вироку у будівлі суду зібралося кілька десятків протестувальників, які скандували "Свободу!". Після вироку кілька молодих людей розтягнули банер з написом "Росія не тюрма!". Їх затримала поліція.

Нагадаємо, 6 травня 2012 року багатотисячна акція протесту на Болотній площі переросла у сутички з поліцією. Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу і кваліфікував подію як масові заворушення. Всього після мітингу під слідством опинилося близько 30 осіб. Перший вирок у цій справі винесли Максиму Лузяніну - в листопаді 2012 року він отримав 4,5 роки колонії. У 2013-му засуджені Михайла Косенка, якого направили на примусове лікування, і Костянтина Лебедєва, згодом звільнено умовно-достроково.

У грудні 2013 року Держдума оголосила амністію у зв'язку з 20-річчям Конституції Росії. Після цього звільнили понад десяток учасників заворушень, що перебували в СІЗО. 24 лютого цього року засуджено вісьмох обвинувачених, найжорсткіший вирок - чотири роки колонії - винесений Сергію Кривову. Станом на сьогодні в СІЗО залишаються Олексій Гаскаров, Ілля Гущин, Олександр Марголін, під підпискою про невиїзд - Олена Кохтарева.

Справу щодо опозиційних політиків Леоніда Развозжаєва і Сергія Удальцова виділили в окреме провадження. Наприкінці липня цих російських опозиціонерів посадили на 4,5 роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram