ГоловнаСвіт

Росія перестала бути стратегічним партнером Євросоюзу, - голова МЗС ЄС

Москва порушила домовленості, проголошені раніше в Женеві, Нормандії та Берліні

Росія перестала бути стратегічним партнером Євросоюзу, - голова МЗС ЄС
Могерини
Фото: EPA/UPG

Політика та військова агресія президента РФ Володимира Путіна зруйнували стратегічні партнерські відносини Росії з Євросоюзом.

Про це заявила новообраний Високий представник ЄС із зовнішньої політики і безпеки Федеріка Могеріні в інтерв'ю італійському виданню Corriere della Sera.

"Цих партнерських відносин більше немає: із цього моменту Росія вже не є стратегічним партнером ЄС", - заявила Могеріні.

За словами голови дипломатії ЄС, дії Росії щодо України суперечать попереднім домовленостям, проголошеним у Женеві, Нормандії та Берліні.

"Путін ніколи не поважав і не бажав виконувати зобов'язання, він не хотів змін, зате підтримував сепаратистів, особливо в ситуації з малайзійським авіалайнером. Дистанція між обов'язками та конкретною поведінкою (Путіна) зараз дуже велика", - наголосила Федеріка Могеріні.

Вона також сказала, що ЄС далі запроваджуватиме санкції проти Росії, оскільки не бачить іншої альтернативи.

"Військова агресія, провокації Росії призводять до того, що в європейської дипломатії немає іншої альтернативи, окрім як ввести подальші санкції - це єдиний інструмент у цій політиці", - сказала Могеріні.

Високий представник ЄС переконана, що сьогодні кожна країна повинна самостійно вибирати своє європейське майбутнє, незважаючи на те, подобається це Росії чи ні, чи може це шкодити її інтересам.

За словами Могеріні, за таким принципом будувалися стратегічні партнерські відносини ЄС і РФ. Однак Росія їх порушила.

Окрім того, голова дипломатії Євросоюзу зазначила, що ембарго, введене Росією на імпорт продуктів на свою територію, перш за все, позначається на її громадянах.

"У цій ситуації Кремль діє проти власного народу", - наголосила Могеріні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram