ГоловнаСвіт

Конституційний суд Туреччини послабив контроль влади над судовою системою

Раніше міністр юстиції контролював держорган, який призначає суддів

Конституційний суд Туреччини послабив контроль влади над судовою системою
Реджеп Тайип Эрдоган
Фото: EPA/UPG

Конституційний суд Туреччини 11 квітня анулював поправки до закону, які посилюють державний контроль над судовою системою.

Як повідомляє Рейтер, таким чином суд завдав серйозного удару по реформі, яка, як припускали критики, була спробою прем'єр-міністра Реджепа Таїпа Ердогана припинити корупційний скандал, в якому виявилися замішані члени його уряду.

Постанова суду скасовує статті, що надають міністру юстиції контроль над Вищою радою суддів і прокурорів Туреччини, який призначає суддів.

Наприкінці грудня 2013 року в Туреччині розгорівся гучний корупційний скандал. Тоді турецька поліція провела масштабну операцію у справі про корупцію й заарештувала в цілому кілька десятків людей, в числі яких відомі бізнесмени і високопоставлені політики з близького оточення прем'єр-міністра Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана. Прем'єр відповів на ці дії масовими звільненнями поліцейських та суддів. Сам він стверджував, що це було зроблено в рамках кампанії з викорінення підривної діяльності "паралельної держави".

Ердоган звинуватив у всіх цих подіях свого колишнього соратника, ісламського проповідника Фетуллу Гюлена, що проживає в США. На думку глави турецького уряду, Гюлен створив у Туреччині паралельну систему управління державою, що складається з судів, поліції та прокуратури, в яких працюють виключно його прибічники.

Головна опозиційна Республіканська народна партія просила суд скасувати закон ще в лютому, посилаючись на те, що він порушує принципи поділу влади та незалежності судів.

Незважаючи на корупційний скандал, наприкінці березня правляча Партія справедливості на чолі з Ердоганом виграла муніципальні вибори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram