ГоловнаСвіт

Грузія укладе з РФ угоду про незастосування сили

Для обговорення питання за основу взяли російський проект, відзначили в російському МЗС.

Грузія укладе з РФ угоду про незастосування сили

В рамках переговорів про ситуацію на Південному Кавказі, в яких беруть участь представники Грузії, Росії, Абхазії та Південної Осетії, буде підготовлено угоду про незастосування сили. Про це заявив заступник глави грузинського МЗС Сергій Капанадзе.

"Ми домовилися про початок роботи над спільним документом і сподіваємося, що Росія візьме на себе зобов'язання про незастосування сили", - зазначив чиновник.

За словами Капанадзе, Тбілісі розраховує домогтися того, щоб "Росія офіційно відмовилася від можливої нової агресії проти Грузії".

Проте заступник глави російського МЗС Григорій Карасін описав досягнуті на переговорах домовленості інакше. За його словами, спільну заяву про незастосування сили повинні прийняти Грузія, Абхазія і Південна Осетія. Представник МЗС РФ також додав, що для обговорення питання за основу взяли російський проект.

Переговори про ситуацію в Закавказзі проводяться в Женеві з осені 2008 року (переговорний процес було розпочато невдовзі після серпневої війни в Південній Осетії). Під час консультацій неодноразово обговорювалося питання про мирну угоду, проте домовитися сторонам не вдалося. У Тбілісі заявляють про готовність підписати відповідну угоду з Росією: розглядаючи серпневі події 2008 року як "агресію" з боку РФ, грузинська влада домагається того, щоб Росія взяла на себе зобов'язання надалі не використовувати військову силу проти Грузії.

Росія, у свою чергу, відмовляється вважати себе стороною конфлікту і пропонує підписати мирну угоду між Грузією, Абхазією і Південною Осетією.

Однією з перешкод для укладення угоди, пропонованої Москвою, є розбіжності з приводу статусу Абхазії і Південної Осетії. Грузія відмовляється визнавати незалежність цих регіонів, як і раніше, вважаючи їх грузинськими територіями, "окупованими Росією". Тобто грузинська влада не буде, очевидно, підписувати документ, в якому Абхазія і Південна Осетія будуть названі незалежними державами (а абхазька і південноосетинська, відповідно, відкинуть угоду, якщо в ній йтиме мова про "російську окупацію").

Коментуючи переговори про незастосування сили, представник російського МЗС відзначив, що "там є терміни, які не влаштовують то одну, то іншу сторону".

У Грузії найближчим часом має змінитися уряд. Новий кабінет міністрів сформує коаліція "Грузинська мрія", очолювана мільярдером Бідзіною Іванішвілі. В останньому раунді женевських переговорів представники "Грузинської мрії" вже брали участь (разом з представниками діючого керівництва республіки).

Представники "Грузинської мрії" неодноразово заявляли про намір поліпшити відносини Грузії з Абхазією і Південною Осетією. Водночас кандидат у міністри з реінтеграції Паата Закареішвілі підкреслював, що про визнання незалежності цих регіонів не йдеться.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram