ГоловнаСвіт

Візит Клінтон до Пекіна не став проривом

США з Китаєм сповнені рішучості співпрацювати попри розбіжності.

Візит Клінтон до Пекіна не став проривом
Хиллари Клинтон

Переговори між держсекретарем США Хілларі Клінтон і китайським керівництвом у середу не сприяли досягненню угоди про те, як покласти край кризі в Сирії і як вирішити територіальні суперечки Пекіна зі своїми сусідами в Південно-Китайському морі.

Про це повідомляє АР.

Клінтон, яка зустрілася з головою КНР Ху Цзіньтао, міністром закордонних справ Китаю Ян Цзечи та іншими високопосадовцями, хоче, щоб Китай не підтримував режим президента Сирії Башара Асада, і наполягає, щоб Китай проявив гнучкість для зниження напруженості через територіальні суперечки навколо потенційно багатих нафтою островів у Південно-Китайському морі.

Проте коментарі Клінтон і Цзечи свідчать, що погляди країн на ці питання, як і раніше істотно розходяться, хоча країни сповнені рішучості співпрацювати.

Сполучені Штати та інші країни засмучені тим, що Китай і Росія неодноразово використовували своє право вето в Раді Безпеки ООН, щоб заблокувати резолюції ООН проти Башара Асада. Китай заявляє, що громадянська війна Сирії повинна припинитися шляхом переговорів, а не через зовнішній тиск.

"Я думаю, що історія розсудить, що позиція Китаю щодо сирійської ситуації є просуванням належного поводження з ситуацією. Ми маємо на увазі інтереси народу Сирії та регіону, а також зацікавленість в мирі, стабільності та розвитку в регіоні і в усьому світі", - заявив Цзечи на прес-конференції з Клінтон.

На це Клінтон відповіла, що насильство з Сирії охоплює також такі країни, як Йорданія і Туреччина, і що Рада Безпеки повинна діяти.

"Це не секрет, що ми були розчаровані діями Росії та Китаю, які заблокували жорсткі резолюції Ради Безпеки ООН, і ми сподіваємося продовжити об'єднуватися навколо реального шляху припинення насильства в Сирії", - підкреслила вона.

За словами прес-секретаря Державного департаменту США Вікторії Нуланд, Клінтон також повинна була зустрітися з віце-головою КНР Сі Цзіньпін, який, як очікується, посяде місце Ху Цзіньтао наприкінці цього року, однак зустріч була скасована китайською стороною через "несподівані причини". Зустріч Цзіньпіна з прем'єр-міністром Сінгапуру Лі Сянь Луном, який також перебуває в Китаї, також була скасована без пояснення причин.

"Ми віримо ... що настав час приступити до цієї роботи - знизити напруженість і створити кодекс поведінки в наступний період, як ми сподіваємося, в рамках підготовки до саміту Східноазійського співтовариства", - заявила Клінтон.

Окремо, Клінтон закликала Китай використовувати "свій унікальний вплив", щоб внести зміни в життя Північної Кореї, де, після смерті свого батька минулого року, лідером став Кім Чен Ин.

"Нове керівництво Північної Кореї має можливість поліпшити життя північнокорейського народу", - зазначила Клінтон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram