ГоловнаСвіт

Клінтон підтримала уряд Східного Тимору

Активи нафтового фонду азійської держави становлять понад $10 мільярдів.

Клінтон підтримала уряд Східного Тимору
Хиллари Клинтон
Фото: kp.ru

Державний секретар США Гілларі Клінтон у четвер відвідала з коротким візитом Східний Тимор, де заявила про свою підтримку молодого уряду, який нині працює над політичним та економічним розвитком країни.

Про це повідомляє Reuters.

Клінтон зустрілася з президентом Таур Матан Руаком і прем'єр-міністром Шанана Гужмау під час короткого візиту в столицю країни Ділі після цілого дня переговорів у Китаї. Пізніше в четвер вона попрямує до Брунею.

Офіційні особи США сказали, що це перший візит державного секретаря США у Східний Тимор відтоді, як країна здобула незалежність від Індонезії  2002 року. За їхніми словами, метою візиту Клінтон є підтримка стабільності й економічного зростання Тімору.

"Сильна демократія, як ми знаємо з багаторічної практики, є більш стабільним сусідом і спроможним партнером", - заявила Клінтон на прес-конференції з Гужмау.

Між тим, Клінтон не заявила про фінансову допомогу Східного Тимору, проте зазначила, що США нададуть стипендію в розмірі $6,5 млн для студентів азіатської держави, які навчаються в Сполучених Штатах.

США сподіваються, що візит Клінтон стане сигналом для сусідів Східного Тимору, деякі з яких чинили опір пропозиції про вступ країни в Асоціацію держав Південно-Східної Азії (АСЕАН), оскільки вона занадто відстає в політичному й економічному розвитку.

"Тимор, як і раніше, зіштовхується зі значним насильством... на нього чекає довгий шлях", - заявив високопоставлений американський чиновник журналістам.

Американські чиновники говорять, що Східний Тимор іще слабкий після більш ніж 400 років португальської колонізації і 24-річної боротьби з індонезійської окупацією, і відзначають, що більш тісні зв'язки з АСЕАН допоможуть країні досягти стабільності.

Хоча Східному Тимору не вистачає базової інфраструктури, 2005 року країна почала отримувати доходи з нафтових і газових полів, які вона поділяє з Австралією. Нині Тимор має спеціальний нафтовий фонд з активами більш ніж на $10 мільярдів.

Клінтон також відвідала спонсорований США завод з обробки кави. Кава є другим товаром за величиною експорту Східного Тимору. Найбільшим клієнтом країни є американський гігант Starbucks.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram