ГоловнаСвіт

Клінтон переконала Обаму віддати наказ про знищення бен Ладена

Обаму довелося вмовляти вбити бен Ладена.

Клінтон переконала Обаму віддати наказ про знищення бен Ладена
Фото: kp.ru

Президент США Барак Обама не раз сумнівався в доцільності проведення спецоперації проти колишнього ватажка терористичної організації "Аль-Каїда" Усами бен Ладена, побоюючись, що вона може закінчитися невдало.

Віддати наказ про знищення "терориста номер один" главу Білого дому переконала держсекретар Гілларі Клінтон. Таке твердження міститься в книзі, що надійшла сьогодні в продаж у США, "На других ролях: невпевнений президент і радники, які приймають рішення за нього", яку написав американський репортер Річард Мінітер, котрий спеціалізуються на журналістських розслідуваннях.

У своїй роботі Мінітер посилається на джерела в командуванні збройних сил США, зокрема, в Об'єднаному командуванні спеціальних операцій. Як пише автор, який працював раніше в американських газетах "Уолл-стріт джорнел" і "Вашингтон таймс" і лондонській "Санді таймс", Обама побоювався, що операція спецназу ВМС США проти бен Ладена в пакистанському місті Абботтабад може провалитися, і тоді громадськість звинуватить у цьому його. Через це президент нібито тричі скасовував її проведення - в січні, лютому та березні 2011 року. За словами Мінітера, до цього Обаму схиляла його багаторічний радник і довірена особа Валері Джаретт, яка "турбується про негативну реакцію на його адресу в разі провалу рейду".

Проте держсекретар Гілларі Клінтон, з якою Обама 2008 року боровся за право стати кандидатом у президенти від Демократичної партії, на регулярних зустрічах із ним наполягала на необхідності військової операції. "Вона знала, що її чоловік (президент Білл Клінтон) у політичному плані заплатив велику ціну за те, що не зміг зупинити бен Ладена до терактів 11 вересня. Клінтон була впевнена: якщо Обама не скористається можливістю знищити терориста, то це негативно позначиться на всьому його президентському терміні", - йдеться в книзі.

Як стверджує Мінітер, переконати Обаму зрештою допомогли близькі зв'язки Клінтон із тодішнім директором ЦРУ Леоном Панеттою і генералом Девідом Петреусом, який очолював західну коаліцію військ в Афганістані.

Однак, за словами журналіста, глава Білого дому продовжував проявляти нерішучість: операцію спочатку було призначено на 1 травня, однак нібито було відкладено і проведено наступного дня. Вже після знищення бен Ладена Білий дім підтвердив затримку, однак, за словами чиновників, вона була зумовлена поганими погодними умовами. Між тим, Мінітер стверджує, що в доповіді ВВС зазначено, що погода 1 травня в районі спецоперації була ідеальною.

Минулого місяця, коли витяги з книги Мінітера просочилися в пресу, в Білому домі назвали заяви про те, що Обама нібито тричі відкладав операцію зі знищення бен Ладена, "повністю сфабрикованими".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram