ГоловнаСвіт

США: Бін Ладен - не "ляльковод"

Підсумки доповіді про вилучені документи виявилися вкрай несподіваними.

США: Бін Ладен - не "ляльковод"
архивное фото
Фото: imadogowe.blogspot.com

Лідер "Аль-Каїди" Усама бін Ладен не був "ляльководом" груп джихаду по всьому світу і був обтяжений їхньою "некомпетентністю".

Про це повідомляє Reuters у четвер, 3 травня.

Центр боротьби з тероризмом

Військової академії США у Вест-Пойнті, який фінансують із приватних джерел, розмістив на своєму сайті в четвер деякі розсекречені документи, знайдені під час захоплення будинку бін Ладена в містечку Абботтабаді, де Усаму було вбито силами США минулого року. (http://www.ctc.usma.edu/)

"На підставі 17 розсекречених документів бін Ладен не був, як думав багато хто, ляльководом, який смикає за ниточки, якими урухомлюють групи джихаду в усьому світі. Бін Ладен був обтяжений їхньою (груп) некомпетентністю", - йдеться в доповіді Центру боротьби з тероризмом.

Лідер "Аль-Каїди", який був об'єктом інтенсивного розшуку після атак 11 вересня 2001 року, "був не в захваті від останніх тенденцій американського популістського джихаду". Доповідь також повідомляє, що бін Ладен не дуже поважав громадянина США і відомого лідера єменських терористів

Анвара аль-Авлакі. Вважають, що Авлакі було вбито в Ємені внаслідок атаки безпілотника США торік.

Авлакі згадано в одному з листів, який, вважають, написав бін Ладен. У листі сказано: "Я сподіваюся, що його (Авлакі) проінформують, що нам потрібно більше інформації з поля бою в Ємені, тож це можливо для нас, за допомогою Бога, ухвалити найбільш вдале рішення, щоб або ескалувати, або заспокоїтися".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram