ГоловнаСвіт

НАТО сподівається домовитися з Росією про систему ПРО

Росія протистоїть планам НАТО.

НАТО сподівається домовитися з Росією про систему ПРО
архивное фото

НАТО не полишає надій домовитися з Росією про протиракетний захист, незважаючи на спротив Москви планам Альянсу створити протиракетний щит у Росії.

Про це повідомляє Reuters у четвер, 3 травня, із посиланням на генсека НАТО Андерса Фог Расмуссена.

"Я сподіваюся, що ми зможемо", - відповів Расмуссен на питання, чи зможе НАТО домовитися з Росією.

Расмуссен назвав "очевидним", що угоди не буде досягнуто до саміту НАТО в США, який пройде 20-21 травня.

"Ми продовжимо наш діалог із Росією... після зустрічі в Чикаго", - сказав він.

Москва заявила в середу, що скористається комп'ютерним моделюванням, щоб показати представникам Заходу на міжнародній конференції, що проектований США і НАТО

протиракетний щит загрожує безпеці Росії. Питання про розміщення натовської системи ПРО в Росії вповільнило прогрес у російсько-американських відносинах.

Вашингтон каже, що протиракетний щит, створення якого завершать приблизно до 2020 року, потрібен, аби протистояти потенційній загрозі з боку Ірану. Москва аргументує свою відмову тим, що американська ПРО підірве російську систему ядерного залякування і дасть Заходу можливість збивати російські ракети.

2010 року Росія і НАТО ухвалили спільне рішення про співпрацю в галузі протиракетного захисту, але не змогли укласти угоду. Москва хоче юридичних гарантій того, що систему ПРО не використовуватимуть проти Росії. США, своєю чергою, відповідають, що не можуть погодитися з будь-якими формальними обмеженнями протиракетної оборони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram