ГоловнаСвіт

У Колумбії заборонили публікувати фото мертвого бін Ладена

Вашингтон побоюється невдоволення з боку "Аль-Каїди"

У Колумбії заборонили публікувати фото мертвого бін Ладена
Дом Усамы бин Ладена в Абботтабаде
Фото: Lenta.ru

Федеральний суддя округу Колумбія відмовив у публікації фотографій і відеозаписів, зроблених під час ліквідації бійцями американського спецпризначення лідера "Аль-Каїди" Усами бін Ладена. Відповідне рішення розміщено на сайті суду.

Суддя послався на позицію американської влади, що відмовилися публікувати фотографії мертвого бін Ладена, побоюючись, що це може поставити під загрозу життя американців, які перебувають за кордоном. Вашингтон остерігається, що вигляд мертвого лідера "Аль-Каїди" спровокує обурення ісламського світу і спонукає ісламістів до нових терактів. Окрім того, міністерство юстиції стверджує, що під час публікації фотографій буде розкрито секретні системи і техніку, яку використовують ЦРУ і військові.

Із міністерством оборони і ЦРУ позивалася консервативна організація Judicial Watch, яка бореться за транспарентність американського уряду. Вона вимагала опублікувати фотографії та відео на підставі Акта про свободу інформації. Judicial Watch має намір оскаржувати рішення суду.

Бін Ладена вбили під час рейду американського спецпризначення в пакистанському місті Абботтабад у ніч проти 2 травня 2011 року. Тіло терориста протягом доби поховали в морі. Спершу президент Барак Обама заявив про намір опублікувати одну з посмертних фотографій бін Ладена, проте згодом відмовився від цього рішення. Фотографії показали лише деяким членам Конгресу. Один із них, сенатор-республіканець Джеймс Інгоуф (James Inhofe), розповів, що одна з куль поцілила бін Ладенові у вухо і вийшла через око. За словами сенатора, фотографії виглядали "доволі жахливо".

До річниці операції з ліквідації терориста журнал Time опублікував секретний меморандум Білого дому, що санкціонує цю акцію в Пакистані. Про це повідомляє The Daily Telegraph (власне матеріал Time доступний за передплатою). Документ за дорученням Обами написав від руки тодішній директор ЦРУ Леон Панетта. У ньому сказано, що американці повинні "піти туди і дістатися до бін Ладена".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram