ГоловнаСвіт

РФ заплатила США за можливість працювати зі "Спектром-Р"

У космос апарат вирушив 2011 року на борту ракети "Зеніт".

РФ заплатила США за можливість працювати зі "Спектром-Р"
Компьютерная модель обсерватории "Спектр-Р"
Фото: Lenta.ru

Росія оплатила встановлення спеціальних приймачів на телескопи США і ПАР для того, щоб ті змогли отримувати дані з космічного апарата "Спектр-Р". Про це заявила заступник директора Фізичного інституту імені Лебедєва РАН Лариса Лихачова.

"Я хотіла б подякувати Роскосмосу й особисто його керівнику Володимирові Поповкіну за те, що він уперше пішов на безпрецедентний досвід - оплату роботи американської станції стеження, де встановлено апаратура з прийому інформації з російської космічної лабораторії "Радіоастрон", - подає агентство слова Лихачової.

За словами Лихачової, так кількість станцій на планеті, які беруть інформацію зі "Спектра-Р", доведено до трьох. Перша станція розташована в підмосковному Пущино. Також вона зазначила, що російські фахівці навчать своїх іноземних колег працювати з обладнанням.

Лихачова розповіла, що старт наступного радіотелескопа "Спектр-М", який буде працювати в міліметровому діапазоні, заплановано на 2017 рік. Як і його старший "колега", новий апарат буде оснащено антеною діаметром близько 10 метрів. Виготовлять її з вуглепластику. Лихачова зазначила, що антену виготовлять за кордоном, тому що в Росії зараз не роблять матеріалів необхідної якості.

Перед журналістами також виступив завідувач лабораторії відділу космічної радіоастрономії Астрокосмічного центру ФІАН Михайло Попов. Він розповів, що перші повноцінні наукові результати "Радіоастрон" почне отримувати на другому році існування проекту (апарат запустили в липні 2011 року). Він пояснив це тим, що зібрані дані слід "узагальнити". Показово, що раніше ФІАН повідомляв про те, що перші наукові дані телескоп уже отримав.

Космічний радіотелескоп "Спектр-Р" розробило НВО імені Лавочкіна. За наукову складову проекту відповідає ФІАН. У космос апарат вирушив 18 липня 2011 року на борту ракети "Зеніт". "Спектр-Р" працює на геоцентричній орбіті з великою піввіссю на 189 тис. кілометрів і нахилом 51,3 градуса. Крім самостійних спостережень, апарат може працювати в режимі інтерферометра разом з наземними телескопами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram