ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Держдума планує змусити блогерів платити податки з реклами

У російському законодавстві немає статті, яка регулює рекламу в блогах.

Держдума планує змусити блогерів платити податки з реклами
Скриншот с жж Артемия Лебедева
Фото: Lenta.ru

Державна дума розгляне питання про блогерів, які розміщують рекламу в мережі і отримують за це дохід, який не оподатковується. Як заявив депутат від "Єдиної Росії" Сергія Железняка, відповідна ініціатива буде розглянута восени, коли почнеться нова сесія Держдуми.

У російському законодавстві немає статті, яка регулює рекламу в блогах, в Податковому кодексі згадується лише, що рекламні заходи, які здійснюються через телекомунікаційні мережі, відносяться до ненормованих витрат на рекламу.

"Независимая газета" наводить думки російських блогерів про те, що за допомогою закону про оподаткування реклами в блогах російська влада має намір контролювати опозиційно налаштованих інтернет-користувачів. Думська ініціатива пов'язується також з успіхом у мережі таких проектів, як, наприклад, "РосзПил" Олексія Навального і "кошелек Романовой", які стали відомі завдяки постам у соцмережах.

Низка топових російських блогерів розміщує рекламні пости, наприклад, Артемій Лебедєв і Алекс Екслер.

Сергій Железняк був одним з авторів законопроекту про повну заборону реклами алкоголю в інтернеті, 18 липня відповідні поправки в закон "Про рекламу" були схвалені Радою Федерації. За словами укладачів законопроекту, адміністративному переслідуванню буде піддаватися реклама, розміщена за наявності контракту між рекламодавцем і рекламорозповсюджувачем. Факт порушення повинна буде фіксувати Федеральна антимонопольна служба.

Обмеження на розміщення реклами в особистих блогах було введено в штаті Філадельфія у США 2010 року. Блогерам, які розміщують рекламу, було запропоновано або одноразово внести в скарбницю 300 доларів, або платити щороку по 50 доларів. Місцевою інтернет-спільнотою закон було сприйнято різко негативно. Повідомляли, що він може змусити деяких блогерів навіть закрити власні сторінки, тому що їхні доходи від реклами менше, ніж встановлені владою суми виплат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram