ГоловнаСвіт

Від Польщі зажадали відзвітувати про секретну в'язницю ЦРУ

Запит ЄСПЛ зроблено на підставі публікації в польському виданні Gazeta Wyborcza від 19 червня.

Від Польщі зажадали відзвітувати про секретну в'язницю ЦРУ
Здание Европейского суда
Фото: Lenta.ru

Європейський суд з прав людини вимагає від Польщі розсекретити відомості, які доводять те, що на території країни існувала таємна в'язниця ЦРУ. Запит ЄСПЛ зроблено на підставі публікації в польському виданні Gazeta Wyborcza від 19 червня. Матеріал повідомляв про створення протягом 2001-2002 років під Варшавою в'язниці ЦРУ. Газета писала, що установу створили за безпосередньої участі польської сторони, і посилалася при цьому на документ, що регламентує організацію цієї в'язниці.

Документ нібито мали підписати польське Агентство розвідки (AW) і ЦРУ. Голова польської розвідки Збіґнєв Семятковський поставив свій підпис під документом, а американська сторона відмовилася. Вважають, що США не захотіли виконувати формальності, щоб не залишати доказів порушень ними норм міжнародного права.

Польська влада не визнала, але й не спростувала існування цього документа, пославшись на державну таємницю. У ЄСПЛ заявили, що якщо документ про створення в'язниці ЦРУ під Варшавою таки існує, його копію слід передати в Страсбург. Згідно з європейським законодавством, Польща повинна виконати вимоги суду до 5 вересня.

У в'язниці під Варшавою, як повідомляла Gazeta Wyborcza, підозрювані в тероризмі зазнавали тортур водою та інших катувань. Ба більше: у самому документі про створення в'язниці, так і не підписаному директором ЦРУ, окремо обумовлено, що потрібно робити в разі смерті ув'язненого.

Інформація про секретні в'язниці ЦРУ за межами США, які створили в рамках боротьби з тероризмом, з'явилася в американській пресі 2005 року. У цих в'язницях утримували людей, підозрюваних у тероризмі. Правозахисники заявляли, що до арештантів цих в'язниць застосовували "розширену техніку ведення допитів", що не виключало тортур. Згідно з офіційною інформацією, всі закордонні в'язниці ЦРУ закрили 2009 року. Точна кількість тюрем і їхнє місце розташування досі невідомі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram