ГоловнаСвіт

Прокурори просять визнати Брейвіка божевільним

Незважаючи на думку норвежців.

Прокурори просять визнати Брейвіка божевільним
архивное фото

Прокурори попросили норвезький суд оголосити ультраправого масового вбивцю Андерса Берінга Брейвіка божевільним і скерувати його на примусове лікування в психіатричну лікарню.

Про це повідомляє Reuters 21 червня.

Незважаючи на те, що вони не впевнені, що Брейвік не несе відповідальності за свої дії, вони вирішили дати йому презумпцію невинуватості, відтак піти проти думки більшості норвежців, які хочуть відправити його у в'язницю.

"На нашу думку, гірше відправити психічно хвору людину в місця ув'язнення, ніж відправити психічно здорового на примусове лікування", - заявив прокурор Свейн Холден у суді.

"Ми не переконані, що Андерс Берінг Брейвік дійсно божевільний, ми сумніваємося... Тож наша петиція до суду полягає в тому, що його слід передати на примусове психіатричне лікування".

Згідно з опитуваннями, три з чотирьох норвежців вважають Брейвіка достаньо розсудливим для тюремного ув'язнення.

Попередня психіатрична експертиза, згідно з якою його визнали божевільним, створила такий резонанс, що суд провів ще одну, яка дійшла протилежного висновку.

Брейвік зізнався в убивстві 77 осіб, більшість із яких - підлітки, під час подвійного нападу в липні 2011 року. Він вважає, що повинен бути визнаний осудним, і виправдовує себе тим, що захищав норвезький народ, борючись з прихильниками мусульманської імміграції.

Процес у справі Брейвіка закінчується 22 червня. Двоє професійних і троє народних суддів винесуть вердикт 24 серпня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram