ГоловнаСвіт

Поліція Китаю погрожує знаменитому дисиденту

Художник не може вийти з дому без відома поліції.

Поліція Китаю погрожує знаменитому дисиденту
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Китайська поліція сказала знаменитому художникові-дисиденту Ай Вейвею, що його можуть звинуватити в двоєженстві та порнографії, і заборонила йому подорожувати, незважаючи на скасування обмежень звільнення під заставу, введених після його затримання 2011 року.

Про це повідомляє Reuters 21 червня.

Вейвея, який у четвер уперше вийшов із власного будинку не повідомивши про своє місцеперебування поліцію, заарештували у квітні минулого року, він провів 81 день переважно в одиночній тюремній камері. Пізніше художника умовно-достроково звільнили, однак заборонили подорожувати і продовжують залякувати а переслідувати за дисидентську діяльність.

"Якщо повернення половини моєї свободи означає, що я вільний, то я вільна людина, - сказав Вейвей. - Але вони обмежують мої можливості подорожувати й намагаються сфабрикувати злочин".

Загрози підкреслюють зусилля Пекіна змусити мовчати найвідомішого критика китайського уряду. Китайська опозиція вважає, що це викличе іскру протесту серед його прихильників і в міжнародному співтоваристві, яке з цікавістю спостерігає за розвитком подій.

Вейвей сказав, що обмеження, накладені на нього за підозрою в економічних злочинах, сьогодні було скасовано. Але поліція каже, що він не може подорожувати, оскільки "його підозрюють в інших злочинах", зокрема в порнографії, двоєженстві та незаконному обміні валюти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram