ГоловнаСвіт

Світові держави почали ядерні переговори з Іраном

"Прориву не буде", - експерти.

Світові держави почали ядерні переговори з Іраном
Бушерская АЭС
Фото: EPA/UPG

Світові держави почали дводенні переговори з Іраном, щоб спробувати покласти край десятирічному протистояння навколо ядерної програми Тегерана і відвести загрозу нової війни на Близькому Сході, повідомляє Reuters 18 червня.

Експерти та дипломати говорять, що прорив у переговорах з Іраном навряд можливий, оскільки очікують, що Іран зажадає визнання свого права на збагачення урану в мирних цілях. Сторони не наблизилися до угоди, незважаючи на два раунди дипломатичних переговорів, які відновилися у квітні після 15-місячної перерви. Ізраїль пригрозив бомбити Іран, якщо переговори не будуть успішними.

"Шістка" міжнародних посередників, до якої входять США, Росія, Китай, Франція, Великобританія і Німеччина, вимагає знизити збагачення урану до рівня 20%. Попри це, таке виробництво може становити загрозу режиму ядерного нерозповсюдження.

"Якщо Іран як і раніше не бажає скористатися можливостями, які надають ці переговори, він зіштовхнеться з тривалим і посиленим тиском і ізоляцією", - сказав один із західних чиновників.

Неможливість досягти угоди означає додаткові санкції щодо Ірану з боку Заходу, але не Ради Безпеки ООН, тому що Китай і Росія, які мають право вето, виступають проти подальших каральних заходів. Це може також означати загрозу Ірану з боку Ізраїлю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram