ГоловнаСуспільствоВійна

ГУР ідентифікувало убивць полонених військових біля Роботиного

Це – окупанти 42-ї мотострілецької дивізії 58-ї армії південного округу.

ГУР ідентифікувало убивць полонених військових біля Роботиного
Фото: скріншот

Головне управління розвідки Міноборони ідентифікувало убивць чотирьох українських полонених. Йдеться про розстріл військових у травні поблизу Роботиного Запорізької області. 

Росіян зняли страту на відео. Четверо (раніше в Офісі генпрокурора писали про трьох) українських військових з піднятими руками без зброї здалися в полон, росіяни змусили їх лягти долілиць та впритул розстріляли, повідомили в ГУР. 

Фахівці ГУР встановили причетних до воєнного злочину – це окупанти штурмової групи 70-го мотострілецького полку (в/ч 71718) 42-ї мотострілецької дивізії 58-ї армії південного округу. Пункт постійної дислокації вказаної військової частини розташований у місті Шалі (Чечня, Росія). На момент страти українських військовополонених під Роботиним 70 мотострілецьким полком зс рф командував  підполковник Абаєв Юрій Маірбєковіч (рос. Абаев Юрий Маирбекович), 10.12.1990 р.н. До воєнного злочину причетні військовослужбовці 70-го мотострілецького полку російської окупаційної армії:  

  • капітан Наґорний Дмітрій Олєґовіч (рос. Нагорный Дмитрий Олегович), 21.11.1995 р.н. ― командир 2-го батальйону; 
  • старший лейтенант Абуталімов Темірлан Умаровіч (рос. Абуталимов Темирлан Умарович), 02.05.1997 р.н. – командир 1-ї штурмової роти 
  • лейтенант Бєков Заур Сєрґєєвіч (рос. Беков Заур Сергеевич), 16.07.1997 р.н. – командир 3-ї штурмової роти
  • старший лейтенант Імаґазалієв Юсуп Пайзулаєвіч (рос. Імагазалиев Юсуп Пайзулаевич), 18.07.1999 р.н.  – командир 6-ї штурмової роти. 

"Вказані російські воєнні злочинці також можуть бути причетні до вбивства ще кількох українських військовополонених пізніше у травні 2024 року", – додали в ГУР. 

Про це свідчать отримані радіоперехоплення розмови окупантів із 70-го полку, під час якої один із російських командирів штурмової роти віддає наказ своїм підлеглим розстріляти українських військових. 

Це – не перший злочин армії Росії проти полонених.

  • 18 лютого в одному з телеграм-каналів було опубліковано повідомлення про розстріл шістьох полонених оборонців механізованої бригади ЗСУ на одній з позицій у Авдіївці. Захисники були важкопоранені, не могли пересуватись самостійно та чекали на евакуацію. Також виявили відеозапис з фрагментом вбивства ще двох українських воїнів у лісосмузі поблизу с. Веселе Бахмутського району.
  • Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до ООН і Міжнароного комітету Червоного Христа задля з'ясування всіх обставин загибелі українських полонених на опорному пункті “Зеніт” у Авідіївці.
  • У грудні минулого року біля Роботиного на Запоріжжі росіяни розстріляли трьох полонених. Відео потрапило до соцмереж. Пізніше прокуратура встановила імена вбитих українських військових. Також правоохоронці мають підстави вважати, що до убивства військовополонених причетні представники 76-ї десантної дивізії Росії, яка відома своїми воєнними злочинами.
  • Використання українських військових як "живого щита" теж було зафіксовано в Запорізькій області. Радіо Свобода опублікувало відео, на якому росіяни вели полонених бійців ЗСУ під дулами автоматів у бік українських позицій, прикриваючись ними. Російські військові періодично стріляли з автоматів у бік український позицій, а один із росіян фізично прикривалися українським полоненим. Інший російський військовий кидав ймовірно гранату в бік українських позицій. Українські бійці, які надали відео, зазначили, що це “розвідка боєм” для виявлення вогневих засобів на позиціях ЗСУ.
  • Узимку 2023 росіяни розстріляли українського беззбройного полоненого Олександра Мацієвського після слів "Слава Україні".
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram