ГоловнаСуспільствоВійна

Костін сподівається, що Саміт миру допоможе повернути депортованих Росією дітей

На сьогодні задокументовано майже 130 тисяч воєнних злочинів росіян.

Костін сподівається, що Саміт миру допоможе повернути депортованих Росією дітей
Фото: Макс Требухов

Генеральний прокурор України Андрій Костін сподівається, що український Саміт миру у Швейцарії сприятиме поверненню українських цивільних осіб, яких незаконно утримує Росія, і примусово депортованих агресором дітей.

Про це Костін написав у соцмережі X, пише Інтерфакс-України.

Він зазначив, що історичний Саміт миру об'єднав представників понад 100 держав та організацій заради спільної мети відновлення та збереження справедливого миру.

“Для мене честь долучитися до дискусії на цьому саміті разом із відважними українцями, які пережили воєнні злочини, скоєні РФ”, ‒ написав генпрокурор.

Він наголосив: “Світ має почути такі історії, щоб розуміти всю тяжкість злочинів, які агресор чинить щодня на українській землі”.

За словами генпрокурора, на сьогодні задокументовано майже 130 тисяч воєнних злочинів росіян. “Це означає в середньому 150 злочинів на день. Кожні 10 хвилин Росія скоює злочин проти України та українців”, ‒ акцентував увагу Костін.

“Я щиро сподіваюся, що цей саміт зміцнить зусилля світової спільноти, спрямовані на припинення цих злодіянь. Це, зокрема, робота зі звільнення та повернення українських цивільних, незаконно утримуваних РФ, і примусово депортованих агресором дітей”, ‒ наголосив генпрокурор.

Він також додав, що якби політики та інші впливові особи “частіше знаходили в собі мужність спілкуватися з постраждалими від воєнних злочинів”, то рішення, необхідні для порятунку життів, ухвалювалися б оперативніше. 

  • 13 червня, напередодні Глобального саміту миру, у рамках плану Володимира Зеленського Bring Kids Back UA, в Брюсселі пройшла серія заходів, присвячених проблемі депортованих українських дітей. 
  • Дмитро Лубінець: "Путін ставиться до міжнародного гуманітарного права як до "туалетного паперу".
  • Агентство Reuters опублікувало масштабне розслідування про викрадення українських дітей з тимчасово окупованих територій російськими посадовцями та колаборантами. Журналісти агентства протягом шести місяців розслідували долі викрадених Росією українських дітей, які осиротіли або були розлучені із родинами.
  • За даними Financial Times, дітей викрали з інтернатів та розлучили з їхніми офіційними опікунами та родичами, майже всі вони походять з регіонів на півдні та сході України. У РФ вони опинилися в Тульській та Оренбурзькій областях та в окупованому Росією Криму.
  • Видання The Independent написало, що після викрадення українських дітей на тимчасово окупованих територіях російські окупанти пропонували їм 100 тисяч рублів за переїзд до російських міст на їхній вибір.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram