ГоловнаСуспільствоВійна

Оборонці Авдіївки розповіли про вихід із оточення та про перевагу, яку отримали росіяни після взяття міста

Також вони розповіли про "ждунів", які наводили на позиції ЗСУ російську артилерію.

Оборонці Авдіївки розповіли про вихід із оточення та про перевагу, яку отримали росіяни після взяття міста

Бійці з 53 ОМБр були одними з останніх, хто виходив з оточеної росіянами Авдіївки. Вони розказали про тактику окупантів, про перевагу, яку ворог дістав після взяття Авдіївки, а також про "ждунів", які наводили на наші позиції російську артилерію.

Про це йдеться в відео проєкту "Український Свідок".

Бійці 53 ОМБр утримували один з флангів фронту на цьому напрямку, а у лютому 2024 року їм довелося прикривати відхід наших оборонців з оточення. 

"Ми дізналися, що виходимо, вже коли вийшли, — розповідає військовий Олексій із позивним “Жила”. — Згодом дізналися, що на нашій позиції ми стояли останні, “сусідів” вже не було".

"Коли виходили, через наші голови все летіло в бік міста, включно із дронами, — згадує боєць “Старий”, у цивільному житті Євген. — Кілька разів поруч прилітали КАБи (керовані авіабомби)".

“Жила” розказав про умови, в яких хлопцям доводилося боронити місто.

"Їжі та припасів вистачало, — каже він. — Бракувало нервів. Коли довго не спиш, починаються звукові галюцинації — ніби хтось лазить по посадці. А ще - нестерпно бачити, що такі ж люди, як ти, сунуть, аби вбити тебе".

Також чоловіки розповіли про цивільних, які лишались у Авдіївці — навіть коли за місто точились бої.

"Були такі, що виганяли нас з міста — мовляв, це все через нас, — каже “Старий”. — Хто хотів — виїхав, а це так звані “ждуни”. Вони зливали росіянам наші позиції, де ми живемо. Одного разу сфотографували міномет і почали комусь дзвонити. Наші хлопці міномет забрали, а вже ввечері туди прилетіла ракета".

Захопивши Авдіївку, росіяни отримали певну перевагу на полі бою.

"Жила" каже, що тепер окупантам простіше підвозити боєкомплект та людей.

"Вони спіймали кураж та тиснуть на наші позиції великою кількістю живої сили та техніки, — додає “Старий”. — Зараз вони мають дев’ятиповерхівки, завдяки яким контролюють виїзд з Орлівки (село на підступах до Авдіївки). Фактично, росіяни зараз мають “висоту".

Хлопці не шкодують, що довелося вийти з міста, адже завдяки цьому вдалося зберегти життя багатьох бійців. Але зізнаються, що хочуть на відпочинок.

"Нестерпно важко, — каже “Жила”. — Спочатку ти псуєш собі нерви на позиціях, а потім повертаєшся до цивільного життя і не знаєш, що робити далі. Хочеться хоча б місяць-два побути з рідними".

Що відбувається на Авдіївському напрямку (зоні відповідальності ОСУВ “Таврія”)

15 березня

  • Із 17 лютого 2024 року Авдіївка окупована військами Росії і майже повністю зруйноване.
  • 15 березня головнокомандувач Збройних сил Олександр Сирський відвідав підрозділи Сил оборони на Авдіївському напрямку. Він розповів, що ворог намагається прорвати оборону у смугах трьох бригад.
  • У лютому Сирський також повідомляв, що росіяни посилили наступ на Авдіївському та Запорізькому напрямках.
  • 1 березня командувач оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” Олександр Тарнавський розповів, що на Авдіївському напрямку ворог збільшує інтенсивність артобстрілів, має значну перевагу в боєприпасах, нарощує чисельність штурмових груп – аж до батальйонно-тактичної групи, кидає в бій нові резерви, відтак має деякі локальні успіхи.
  • Після Авдіївки російська армія зосередила свої сили на Новопавлівському (колишньому Мар'їнському) напрямку, а саме - стягує резерви район села Новомихайлівка.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram