ГоловнаСуспільствоЖиття

Все більше українців не довіряють телемарафону "Єдині новини", - опитування КМІС

Лише на сході телемарафону довіряє відносна більшість опитаних.

Все більше українців не довіряють телемарафону "Єдині новини", - опитування КМІС
Фото: Львівський медіафорум

Телемарафону "Єдині новини" довіряють лише 36% українців, тоді як 47% - не довіряють. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 5-10 лютого 2024 року.

Водночас, під час попередніх опитувань 2023 року відсоток респондентів, які довіряли телемарафону, становив відносну, а 2022 року - абсолютну більшість опитаних. Зокрема, ще в грудні 2023 року телемарафону довіряли 43% респондентів (не довіряли 38%), у жовтні довіряли 48% (не довіряли 39%), у травні 2022 року довіряли 69% (не довіряли 12%).

У КМІС зазначили, що ті, хто не довіряє президенту Володимиру Зеленському, набагато критичніше ставляться до телемарафону (довіряють 12%, не довіряють 72%), але й серед тих, хто довіряє Зеленському, довіряють 48%, не довіряють - 33%.

У регіональному розрізі дещо критичнішими до телемарафону є жителі заходу й центру України, проте відмінності несуттєві: лише на сході телемарафону довіряє відносна більшість опитаних (40%), але не довіряють 36%.

"Результати опитування засвідчують, що у все більшої кількості українців телемарафон викликає критичні зауваження... Посилення громадського запиту на переформатування телемарафону не варто лишати осторонь і тим більше ігнорувати... Зараз ще є простір для рішень, які задовольнили б громадськість і дозволили трансформувати діяльність телемарафону у формат, який буде більш релевантним поточній внутрішній і зовнішній ситуації", - зауважив виконавчий директор КМІС Антон Грушецький.

Опитування проводили методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів серед 1202 повнолітніх респондентів з усіх підконтрольних регіонів України. Статистична похибка вибірки за звичайних обставин (з імовірністю 0,95 і з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,2% для показників, близьких до 50%, і 1,4% для показників, близьких до 5%, але в умовах війни до неї додається певне систематичне відхилення.

Що не так із телемарафоном "Єдині новини"

  • Телемарафон транслюється в ефірі кількох загальнонаціональних каналів з 26 лютого 2022 року, після широкомасштабного вторгнення Росії. Низка телеканалів почала спільне мовлення в рамках телемарафону: "Рада", 1+1, "Суспільне", ICTV/СТБ, "Інтер" та "Україна 24", який потім замінив канал "Ми Україна".
  • За даними опитувань, 50% українців не дивляться національний телемарафон, 13% – дивляться регулярно, 37% – час від часу. 14% опитаних серед тих, хто регулярно / час від часу дивиться телемарафон, повністю довіряють інформації в ефірах телемарафону, 57% – скоріше довіряють, 14% – скоріше не довіряють, 3% – цілком не довіряють, 12% – не змогли визначитися з відповіддю. 
  • 21% опитаних вважають, що трансляцію телемарафону потрібно скасовувати, 20% – скоріше скасовувати, 24% – скоріше не скасовувати, 14% – не потрібно скасовувати, 21% – не змогли визначитися з відповіддю.
  • Дослідження свідчать, що довіра опитаних українців до телемарафону продовжує падати. Якщо між травнем 2022 року і жовтнем 2023 року частка тих, хто довіряє, знизилася з 69% до 48%, то до грудня 2023 показник знизився до 43%.
  • Фінансується телемарафон із державного бюджету немалими коштами. На 2024 рік на телемарафон та інші інформаційні проєкти заклали 1,94 млрд гривень. В Офісі президента говорили, що не бачать причин закривати телемарафон, але обіцяли, що його буде переформатовано.
  • Новий голова парламентського комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин також говорив, що ефективність марафону під питанням.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram