ГоловнаСуспільствоВійна

СБУ відкрила кримінальне провадження щодо Ірини Фаріон

Провадження відкрито за чотирма статтями Кримінального кодексу України.

СБУ відкрила кримінальне провадження щодо Ірини Фаріон
Фото: СБУ

Служба безпеки України відкрила кримінальну справу проти мовознавиці та колишньої народної депутатки Ірини Фаріон. Наразі слідчі проводять експертизи скандальних висловлювань та публікацій, а також епізод з оприлюдненням листа від студента з окупованого Криму. Про це повідомила пресслужба СБУ. 

За матеріалами слідства, в одному зі своїх інтерв'ю народна депутатка України 7-го скликання зазначила, що категорично не сприймає російськомовних військовослужбовців ЗСУ і не може назвати їх українцями. Це викликало хвилю обурення серед українських захисників та в суспільстві загалом. 

"Крім того, у своїх соцмережах фігурантка опублікувала допис зі скріншотом повідомлення від проукраїнського студента з тимчасово окупованого Криму, у якому були вказані ім’я, прізвище та інші персональні дані відправника, що стало підставою переслідування студента з боку російських спецслужб", – йдеться у повідомленні відомства.

Кримінальне провадження відкрито за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками);
  • ст. 435-1 (образа честі і гідності військовослужбовця, погрози військовослужбовцю);
  • ст. 163 (порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфічної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер);
  • ст.182 (порушення недоторканості приватного життя).

СБУ ініціювала психолого-лінгвістичну експертизу висловлювань Ірини Фаріон. Досудове розслідування триває.

Нагадаємо, раніше Фаріон заявила, що не може вважати українцями російськомовних військовослужбовців, зокрема бійців "Азову" і 3-ї штурмової бригади, якщо вони не можуть говорити українською. Після цього Лубінець також звернувся до СБУ.

Національний університет "Львівська політехніка", де викладає Фаріон, заявила, що заклад не несе відповідальності за її висловлювання поза університетом.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Служби безпеки України щодо мовознавиці Ірини Фаріон через розголошення нею персональних даних студента з окупованого Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram