ГоловнаСуспільствоПодії

НАБУ повідомило про підозру Коломойському і п'ятьом експрацівникам Приватбанку

Їх звинувачують у заволодінні понад 9,2 млрд грн коштів банку.

НАБУ повідомило про підозру Коломойському і п'ятьом експрацівникам Приватбанку
Ігор Коломойський
Фото: EPA/UPG

7 вересня Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосили про підозру колишньому кінцевому бенефіціарному власнику ПриватБанку Ігореві Коломойському.

Як повідомляє САП, підозри отримали ще п'ятеро колишніх працівників банківської установи. Усіх звинувачують у заволодінні понад 9,2 млрд грн коштів ПриватБанку.

За інформацією прокуратури, протягом січня-березня 2015 року один з власників ПриватБанку для подальшого фінансування підконтрольної офшорної компанії та збільшення власної частки у статутному капіталі банку розробив злочинний план заволодіння коштами фінустанови. 

Він залучив п'ятьох працівників банку, серед яких був голова правління ПАТ КБ «ПриватБанк»; заступник керівника напрямку – директор департаменту міжбанківського дилінгу банку, який одночасно був довіреним представником компанії-нерезидента, пов’язаної з АТ КБ «ПриватБанк»; заступник голови правління «ПриватБанку» – директор казначейства; начальник департаменту підтримки міжбанківських операцій казначейства та заступник керівника Департаменту з обслуговування рахунків ЛОРО банків-кореспондентів, нерезидентів головного офісу ПАТ КБ «ПриватБанк». 

"Схема злочину полягала у штучному створенні організованою групою зобов’язання банку виплатити одній з підконтрольних компаній понад 9,2 млрд грн за нібито зворотній викуп власних облігацій за завищеною вартістю, шляхом підробки відповідних документів. Частина цих коштів, а саме понад 446 млн грн, була легалізована шляхом перерахування під виглядом операцій з купівлі-продажу цінних паперів на особистий рахунок кінцевого бенефіціара «ПриватБанку» через ряд фінансових операцій з підконтрольними компаніями, та в подальшому внесені ним до статутного капіталу банку з метою виконання вимог Програми фінансового оздоровлення ПриватБанку", – повідомила САП.

Фото: САП

Рештою коштів зловмисники розпорядились на свій розсуд.

Підозрюваним інкримінують вчинення злочинів за ст. 191, 209, 366 КК України, в залежності від ролі кожного учасника злочинної схеми.

Досудове розслідування триває.

Нагадаємо, вранці 2 вересня Ігор Коломойський отримав підозру у легалізації майна, отриманого шахрайським шляхом. Того ж дня Шевченківський районний суд Києва обрав йому запобіжний захід - тримання під вартою на два місяці з можливістю внесення застави у понад 500 мільйонів гривень.

6 вересня Київський апеляційний суд не зміг розглянути оскарження запобіжного заходу щодо Коломойського, бо не отримав матеріали з Шевченківського суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram